Переговори щодо об'єднання Кіпру знову завершилися безрезультатно

Читать на русском
Робота продовжиться на експертному рівні, після чого буде можливий новий раунд переговорів.

Міжнародна конференція щодо Кіпру в Женеві завершилася без конкретних результатів. Переговори будуть продовжені, коли експерти, що представляють всі сторони, зустрінуться 18 січня.

Про це заявив представник уряду Республіки Кіпр Нікос Христодулідіс пізно ввечері в четвер, 12 січня, передає «Слово і Діло».

В ООН почалися переговори по об'єднанню КіпруУ Женеві почалися переговори по об'єднанню грецької і турецької частин Кіпру в єдину федеративну державу.

За словами Христодулідіса, після того, як експерти пропрацюють деякі теми, пов'язані з безпекою, учасники переговорів проведуть новий раунд. Група експертів має представити доповідь про озброєння й чисельність військ, дислокованих на Кіпрі, – як грецьких, так і турецьких, заявив голова МЗС Греції Нікос Котзіас.

Як уточнив Котзіас, переговори за посередництва ООН за участю президента Кіпру Нікоса Анастасіадіса, лідера невизнаної Турецької Республіки Північного Кіпру Мустафи Акінчи, а також очільників МЗС держав-гарантів – Великобританії, Греції та Туреччині – можуть продовжитися 23 січня.

Одним із головних питань подолання конфлікту, який триває з 1974 року, є система держав-гарантів. Грецька сторона вважає цю систему анахронізмом і пропонує замінити її договором про дружбу та співробітництво між Кіпром, Грецією й Туреччиною. Анкара наполягає на збереженні системи та продовженні дислокації турецького військового контингенту на острові.

Нагадаємо, попередні переговори щодо об'єднання Кіпру, що пройшли 22 листопада, повністю провалилися.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: