Нацбанк зменшує кількість готівки в обігу

Читать на русском
У пріоритетах НБУ для впровадження безготівкової форми є щоденні операції – оплата транспорту, комунальних послуг, державні виплати.

Національний банк України розраховує знизити обсяг готівки в обігу з 14,3% в 2015 році до 9,5% до ВВП в 2020 році.

Про це повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева у відеозверненні на відкритті Cashless Ukraine Summit у Києві в середу, передає «Слово і Діло».

«Впровадження безготівкових платежів ми визначили власної пріоритетним завданням. Також ми вважаємо це одним з основних стратегічних напрямків розвитку банківської системи України. За даними НБУ, за минулий рік 58% доходів населення отримало в безготівковій формі. Однак лише 18% витрат проводилися безготівково. Це говорить про те, що більшість населення звикло знімати доходи з платіжної картки готівкою в банкоматах. Тому наша амбітна мета – знизити обсяг готівки в обігу з 14,3% в 2015 році до 9,5% до ВВП в 2020 році», – сказала Гонтарева.

При цьому вона зазначила, що першорядними напрямками для впровадження безготівкової форми є щоденні операції, зокрема оплата транспорту, комунальних послуг, а також переведення всіх державних виплат, включаючи пенсії та стипендії, в безготівкову форму.

Moody's покращило рейтинг банківської системи УкраїниМіжнародне рейтингове агентство Moody's поліпшило прогноз банківської системи України з «негативного» на «стабільний».

За її словами, зусилля НБУ будуть зосереджені на таких напрямах, як зниження попиту на готівку, популяризація безготівкових платежів, розвиток платіжної інфраструктури та зміна звичок людей.

Вчора стало відомо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає обмеження розрахунків готівкою до 14,5 тис. грн, що може призвести до відтоку покупців техніки та інших товарів з офіційних магазинів.

Нагадаємо, що депутат Держдуми РФ із фракції «Єдиної Росії» Владислав Резник вніс законопроект, який передбачає обмеження грошових переказів із території Росії на територію України іноземними платіжними системами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: