Як руйнується «велика» Росія: головні провали Путіна в 2016 році

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

Війна на Донбасі цього року обернулася для РФ значним ослабленням як в економічному, так і в політичному спектрі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, оцінюючи ключові провали керівництва РФ, які матимуть вплив у 2017 році.

«Нинішній рік ознаменувався трьома основними складовими, які для керівництва Кремля вже стали проблемою й будуть посилюватися надалі. Перше – те, що відбувається в самій країні та як на це дивляться інші держави. По-друге, дії щодо України – Крим і Донбас. І по-третє, Сирія», – констатував Горбатко.

Щодо внутрішньої політики, то очевидно, підкреслив він, що свобода слова в РФ просто вбита, так само, як і опозиція з громадськими рухами.

«Це провал РФ, але хороший сигнал Заходу про те, що країна перебуває в якійсь своїй внутрішній резервації, що веде до холодної війни й повернення до СРСР», – зазначив експерт.

На цьому тлі додається ще бідність та очевидна деградація суспільства на інтелектуальному рівні.

«Система сама себе «з'їдає». Ті, хто це розуміє, просто їдуть до інших країн», – додав він.

Загальна економічна ситуація в РФ серйозно просідає. В підсумку резерви скінчаться, як і терпіння в населення.

«Але зараз, при всьому цьому, потрібно розуміти, що поки ще є число прихильників Путіна», – уточнив Горбатко.

Щодо України, то, на його думку, якраз цього року в Путіна були серйозні програші. Останнім акордом, який це підтверджує, стали грудневі санкції США проти РФ і країн ЄС, нехай навіть на півроку.

«У глухий кут веде й те, що коїться на Донбасі. Ступінь довіри падає. Місцеве населення хоча й продовжує ненавидіти український уряд, силовиків, але при цьому починає розуміти, що відбувається з ними», – пояснює активіст.

Вікно можливостей для Путіна: знищення Алеппо та обмін на Україну. Оцінка експертаПолітолог розповів про очікування від запланованої зустрічі Лаврова з Керрі в Римі, де йтиметься про кризу в Сирії та Україні.

Крім того, впливає економічна складова. РФ уже урізає забезпечення, а це загрожує серйозним невдоволенням усередині країни.

«Звичайно, це позначиться на міжнародній арені. Буде невдоволення як у псевдореспубліках, так і на Заході, який бачитиме, що відбувається там», – переконаний експерт.

Окремим блоком іде сирійська війна, що є найбільш гострим питанням. Міжнародне суспільство вже неодноразово засуджувало дії РФ. Це лише набере обертів у подальшому.

«В РФ немає ніякого близького співробітництва та й передумов для цього немає, що в результаті веде до поступової резервації. Сама РФ на цьому грає своїми заявами про те, що весь світ проти них, а вони – «великий русский мир», – підсумував Олександр Горбатко.

Втім, у Кремлі, нзважаючи на поступовий економічний занепад та світове засудження, продовжують вірити чи принаймні створють видимість віри в міць РФ.

«Навіть якби не було ось цих проблем, пов'язаних з Україною, з південним сходом, із Кримом, із Сирією, все одно б знайшли що-небудь інше для стримування Росії, тому що Заходу не подобається наша незалежна позиція», – заявив російський президент Володимир Путін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: