У «Нафтогазі» прокоментували рішення Єврокомісії про поставки російського газу в обхід України

Читать на русском
Вчора стало відомо про згоду Єврокомісії піти на серйозні поступки російському Газпрому в обмін на обіцянку в майбутньому не порушувати правила.

НАК «Нафтогаз Украни» збирається захищати свої права як транзитера природного газу до країн ЄС після рішення Єврокомісії розширити «Газпрому» доступ до газопроводу Opal для збільшення поставок через труби «Північного потоку» дном Балтики.

Про це йдеться в повідомленні компанії, передає «Слово і Діло».

«Ми також із таким розвитком подій не згодні, звичайно. Для нас це буде означати втрату до півмільярда доларів доходу щорічно. Як член Енергетичного Співтовариства та Енергетичної Хартії Україна буде захищати свої права», – йдеться в повідомленні НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, що вчора журналісти WSJ з Брюсселя написали про згоду Єврокомісії піти на серйозні поступки російському монополісту в обмін на обіцянку в майбутньому не порушувати правила.

«Тобто жодних штрафів на користь країн Центральної Європи, яким «Газпром» роки виставляв ціни набагато вищі, ніж для Німеччини. А ще начебто планують дозволити Газпрому качати більше газу в обхід України та тих самих країн Центральної Європи», – коментують у «Нафтогазі».

Єврокомісія розробила 14 проектів заміщення російського газуКраїни Східної Європи вже реалізовували проекти з прийому скрапленого природного газу (СПГ) і тепер здатні отримувати його.

Відзначається, що за кілька годин до рішення польська газова компанія PGNiG повідомила, що два місяці тому російський уряд письмово погрожував Польщі припинити поставки свого газу для країни й для транзиту польським маршрутом, якщо вона не погодиться порушити енергетичне законодавство ЄС. PGNiG відзначає, що про це було повідомлено Єврокомісії.

Раніше в Єврокомісії заявляли, що реалізація проекту «Північний потік-2» призведе до скорочення кількості транспортних коридорів поставок природного газу до країн ЄС, що посилить залежність від Росії.

Більше того, віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович висловив сумнів у тому, що «Північний потік-2» є комерційним проектом і відповідає законодавству Євросоюзу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: