Резолюція ООН: чи виправдана істерика з приводу того, що Україна втратила Ізраїль як союзника?

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Україна виступає приблизно з такими ж формулюваннями про анексовану територію й хоче підтримки світової спільноти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, віце-президент Аналітичного центру «Політика» Олег Лісний, аналізуючи ситуацію навколо резолюції Радбезу ООН щодо Ізраїлю та позицію України.

«Ізраїль у зовнішній та внутрішній політиці діє досить жорстко та веде агресивну політику. Все що стосується них, вони відстоюють, тому що перебувають на своїй території й будуть робити на цій території все, що хочуть. Це їхня позиція й за це їх засуджувати не можна. Україні навіть варто було б повчитися того, як відстоювати свої інтереси на зовнішній арені», – міркує експерт.

Істерика про те, що Україна втратила Ізраїль як союзника, – це зайві емоційні заяви.

«Ізраїль просто не міг по-іншому відреагувати. Пройде час, будуть нові події й усе відійде на другий план», – додав він.

«Зараз просто потрібно роз'яснити ізраїльській стороні нашу позицію. Ми апелюємо з такою ж тематикою до світу. Якби ми пішли на поводу в Ізраїлю, це виглядало б непослідовно. Коли нам вигідно, ми трактуємо міжнародне право в один бік, а коли ні – в інший», – аналізує політолог.

На його думку, ця ситуація не завершиться жодним величезним скандалом, але на дипломатичному рівні важливо дати роз'яснення.

«Вельми сумнівно, що в нас зміняться відносини з Ізраїлем», – вважає він.

«Ізраїль зробив те, що мусив, але й Україна вчинила належним для нас чином. Якби пішли іншим шляхом, то чим тоді ми відрізнялися б від РФ, яка ігнорує міжнародне право? Краще бути не завжди зрозумілим, але послідовним», – резюмував Олег Лісний.

Як відомо, напередодні Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію, в якій ідеться про те, що створення Ізраїлем поселень на окупованій палестинській території «не має юридичної сили та є кричущим порушенням міжнародного права».

За резолюцію проголосували Україна, Росія, Франція, Великобританія, Іспанія, Нова Зеландія, Японія, Малайзія, Сенегал, Уругвай, Венесуела, Ангола та Єгипет. Єдиним членом Радбезу, що утримався, були США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: