Візовий режим з РФ: аналітик розповіла про наслідки для всіх сторін

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Наразі рішення про візовий режим вкладається в логіку необхідності побудови нових відносин з РФ, хоча насправді цей метод був би більш зрозумілим для Заходу, який матиме певну реакцію, й для самого українського суспільства в 2014 році.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи ініціативу щодо запровадження візового режиму з РФ.

«Два роки тому, з початком анексії, війни на Донбасі, візовий режим був би демонстрацією свого захисту, одним із методів реакції на агресію, яка тоді почалася. Зараз, звісно, буде багато запитань щодо доцільності й наслідків», – вважає Золкіна.

Візовий режим з РФ битиме по пересічних громадянах, і не тільки по росіянах, але й по українцях, тому що Росія обов'язково діятиме симетрично.

«Не виключено, що російська сторона вже зараз почине більш жорсткі перевірки, щоб українці, які в'їжджають до РФ, відчули на собі перші дзвіночки того, що чекатиме на них далі», – припускає аналітик.

На її думку, проблеми будуть зі сприйняттям цієї ініціативи навіть у межах України.

«Це основний ризик для нас. Навіть у нас може бути неоднозначне ставлення до цього. Більше того, є й ті, хто досі вірить, що росіяни – братній народ», – додала вона.

Крім того, можливість пересуватися між двома державами є важливою особливо в прикордонних районах.

В яких регіонах України підтримують візовий режим із Росією?Ідею запровадження візового режиму та розриву дипломатичних відносин із Росією найбільш гаряче підтримують на заході України.

З іншого боку, за її словами, сам факт створення більш жорстких правил на кордонах для в'їзду та перебування є неминучим, якщо ми будуємо новий формат відносин з РФ, маючи на увазі, що в нас є анексований Крим, обмежені економічні відносини, окупований Донбас.

«Те, що це не дуже вчасно, не означає, що цього не має бути. Можливо, не повноцінний візовий режим, а більш жорсткий режим контролю, руху людей і товарів має бути», – проаналізувала Марія Золкіна.

Нагадаємо, що ідею запровадити візовий режим з РФ подав ще на початку року віце-спікер, а нині голова парламенту Андрій Парубій. Яв відомо, з березня минулого року росіяни можуть в'їжджати на територію України лише за закордонними паспортами, українці до РФ – за внутрішніми.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: