Міф про великий російський братній народ зруйнований ціною окупації Криму та війни на Донбасі – експерт

Читать на русском
Олександр Демʼянчук

З огляду на пройдені роки, значна частка правди в цьому є. Було багато всього, що говорило про цілеспрямований тиск на Україну з боку Росії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Дем'янчук, аналізуючи аяви про те, що «гібридна» війна РФ та України триває 25 років, з моменту отримання незалежності.

«В 1996 році Єльцин сказав, що кожен чиновник, прокинувшись уранці, має подумати, що він зробив для України. Підвищена увага до України була ще з 90-х, і це свідчить про те, що РФ не хотіла відпускати Україну й робила все для того, щоб зберігати вплив. Це не було холодною війною, але напружені відносини зберігалися з моменту розпаду СРСР», – аналізує політолог.

Вже тоді були численні опитування соціологів, які свідчили про те, що українці ставилися до росіян краще, ніж росіяни до нас.

«Навіть якщо подивитися кінофільми того часу, то якийсь бовдур обов'язково був українцем», – нагадав він.

Для РФ ми завжди були не стільки братнім народом, скільки колонією чи чимось на кшталт цього. Хоча багато українців реально вважали росіян дружнім народом.

«Якщо були різкі висловлювання на адресу росіян, то більшість нашого ж населення це сприймала негативно», – зауважив він.

«Потрібно було розпочатися гарячій фазі, щоб принаймні велика частина населення України перестала дивитися на Росію як на братній народ», – підкреслив політолог.

Щодо позиції Європи, то, на його думку, Захід достатньо спокійно та відсторонено ставиться до тих подій, що відбуваються.

«Десь є якась Україна, яку на карті дехто навіть не знайде, там щось відбувається, але всі говорять, що це одна з найбільш корумпованих держав. На цьому тлі РФ заявляє, що вона ні до чого не причетна й лише захищає власні цінності. Більшість людей в Європі не розуміють того, що відбувається, на всі сто відсотків. До того ж, там є хвиля своїх негативних факторів, які затьмарюють те, що відбувається в нас», – проаналізував Олександр Дем’янчук.

Нагадаємо, Європарламент ухвалив резолюцію щодо протидії російській пропаганді. В Кремлі назвали це рішення «занепадом демократії» та «інформаційним злочином».

Днями раніше в Європарламенті підтвердили, що проблеми України дійсно відійшли на другий план через безпекові та міграційні проблеми в Європі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: