Пенсійну реформу в Україні перенесли на 2017 рік

Читать на русском
У планах Міністерства, починаючи з 1 січня 2021 року - перехід до обліку страхового стажу при виході на пенсію і можливість доплати за роки, яких не вистачає.

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що у зв’язку з відсутністю достатнього фінансування, пенсійну реформу довелося перенести на наступний рік.

Про це повідомили в прес-центрі Мінсоцполітики, передає «Слово і Діло».

В планах Міністерства, починаючи з 1 січня 2021 року - перехід до обліку страхового стажу при виході на пенсію та можливість доплати за роки, яких бракує.

На реалізацію реформи необхідно витратити більше 50 мільярдів гривень, яких цьогоріч в бюджеті немає. За словами Реви, зміни, які прийдуть із впровадженням реформи, на сьогоднішній день проглядаються лише як тенденції, однак «з дуже чіткими контурами».

«Є умовний рубіж – 1 липня 2000 року, коли Пенсійний фонд почав збирати дані про всі страхові внески наших громадян у системі персоніфікованого обліку. Таким чином, ми точно знаємо, скільки заплатила людина після цієї дати. А от скільки вона внесла до цього дня встановити складно: люди, звичайно, беруть довідки на підприємствах, але фактично їх внески нічим не підтверджені», - пояснив міністр.

Розенко анонсував нові пенсійні програмиПідвищення мінімальних зарплат дозволить зменшити дефіцит Пенсійного фонду і запровадити нові пенсійні програми. В першу чергу – це індексація середніх пенсій розміром від 1400 до 4000 грн.

Рева заявив, що з січня 2021 року планується брати до уваги тільки справжній страховий стаж, тобто той, який є підтвердженим в офіційній базі даних.

«Для виходу на пенсію в 60 років у людини має бути 20 років страхового стажу: за період з 1 липня по 31 грудня 2020 року. І загальний стаж (з урахуванням періодів до 1 липня 2000 року) для чоловіків має складати 35 років, для жінок – 30 років. Таке моє бачення реформування пенсійної системи», - наголосив Міністр соціальної політики України.

При цьому, якщо в особи немає повного страхового стажу, то його можна просто доплатити до відповідної норми. Наприклад, якщо не вистачає 10 років страхового стажу, то треба буде доплатити внески за 120 місяців, що становить близько 84,5 тис грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що пенсійна реформа має полягати не в підвищенні пенсійного віку, а в переході до трирівневої моделі пенсійного страхування.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: