У Варшаві спалахнули масштабні протести після прийняття бюджету країни на 2017 рік

Читать на русском
Протест у Варшаві під будівлею Сейму почався після того, як правляча партія Право і справедливість в порушення конституції Польщі провела голосування за бюджет на 2017 рік поза стінами парламенту.

Увечері 16 грудня у польській Варшаві почалися масштабні акції протесту у зв'язку з прийняттям бюджету на 2017 рік за межами основної палати Сейму і без участі представників ЗМІ.

Про це пише Gazeta Wyborcza, передає «Слово і Діло».

За даними видання, також люди протестували проти нових положень в законі, згідно з яким буде обмежений доступ ЗМІ до польського парламенту. Кілька тисяч демонстрантів перекривали входи до парламенту і не випускали з будівлі парламентаріїв.

Українці стали частіше емігрувати в ПольщуВсе більше українців стало емігрувати в Польщу - з 2014 року їх кількість зросла в два рази.

Учасники протестів заявляли, що законодавці залишаться заблокованими, і вимагали від лідера партії «Право і справедливість» Ярослава Качиньського вийти до них.

Качиньський зміг покинути будівлю парламенту піздно вночі через коридор, який створили для нього поліцейські, відтіснивши протестувальників. В результаті поліція розблокувала будівлю парламенту після кількагодинного протесту.

Причиною протесту стало те, що вдень 16 грудня польська опозиція блокувала роботу Сейму, відмовившись брати участь у засіданні в знак протесту проти обмеження доступу представників ЗМІ на слуханнях. Згідно з новими правилами, з наступного року відеозапис засідань зможуть вести тільки п'ять польських телекомпаній.

Польща продовжила спрощену схему працевлаштування українцівПротягом наступного року українці зможуть працювати в Польщі за старою спрощеною схемою на підставі заяви роботодавця.

Ініціатори введення цих обмежень заявили, що журналісти відволікають депутатів, задаючи непотрібні питання. Депутати опозиційних партій визнали нововведення обмеженням свободи слова і простояли кілька годин біля трибуни спікера Сейму, зірвавши таким чином голосування по бюджету на 2017 рік. Після цього, за рішенням депутатів правлячої партії, голосування було перенесено у інший зал, де в результаті був ухвалений бюджет на наступний рік.

Після цього опозиція звинувачувала депутатів від правлячої партії «Право і справедливість» у тому, що вони прийняли бюджет на наступний рік з порушеннями законодавства. На їхню думку, депутати не мали права переносити голосування в інший зал і воно є нелегітимними.

Нагадаємо, що з початку 2016 року 938 тисяч громадян України отримали запрошення для працевлаштування в Польщі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: