Росія і Японія не домовилися по Курильським островам

Читать на русском
Керівники Росії і Японії не врегулювали розбіжності з питання статусу Курильських островів.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе і президент Росії Володимир Путін в ході дводенних переговорів не досягли домовленості з питання статусу Курильських островів.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на DW.

Сторони, однак, домовилися продовжувати діалог в сфері безпеки і здійснювати спільну економічну діяльність на спірних островах, повідомили японські ЗМІ в п'ятницю, 16 грудня, за підсумками переговорів.

Абе і Путін також повідомили, що японці, які проживали раніше на спірних островах, зможуть відвідувати ці території без віз. Тим часом Токіо оголосив про ослаблення візового режиму для громадян Росії. На додаток до одноразовим візами будуть введені багаторазові візи для короткострокових візитів, включаючи туризм.

Для росіян, які самостійно фінансують поїздку до Японії, надалі не буде потрібно листів від японських гарантів. Термін дії багаторазових віз для ділових, культурних і наукових поїздок буде збільшений з 3 до 5 років, повідомили в МЗС Японії.

В ході візиту Путіна до Японії сторони також уклали економічні угоди, спрямовані на зміцнення довіри між двома державами. За повідомленням ЗМІ, укладено безпрецедентне число - більше 80 - міжурядових, міжвідомчих і корпоративних документів про співпрацю.

Нагадаємо, навесні прем'єр Японії Сіндзо Абе представив Володимиру Путіну план економічного співробітництва, виконання якого залежить від «прогресу в досягненні угоди» по Курильських островів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: