Порошенко про «голландський компроміс»: нам вдалося відстояти ключові позиції асоціації Україна-ЄС

Читать на русском
Петро Порошенко прокоментував рішення Європейської Ради щодо асоціації між Україною та ЄС, назвавши його вимушеним кроком.
Петро ПорошенкоФото з відкритих джерел

Підтримка Європейською Радою пропозицій Нідерландів щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС – це вимушений крок, який не порушив принципові позиції Києва в цьому питанні.

Про це в п'ятницю написав на своїй сторінці в Facebook Президент України Петро Порошенко, передає «Слово і Діло».

«Ми цінуємо зусилля лідерів ЄС із метою досягнення домовленості за рішенням, що відкриває шлях для довгоочікуваного завершення Європейським Союзом ратифікації Угоди про асоціацію. Це був вимушений крок, необхідний для досягнення нашої спільної мети, а саме – збереження Угоди про асоціацію з ЄС», – зазначив Президент.

Глава держави підкреслив, що в іншому разі сторонам потрібно було б внести зміни до тексту Угоди та витратити час на переговори й можливу повторну ратифікацію.

«Нам вдалося відстояти принципову позицію України: не допустити нових переговорів із невизначеною часовою перспективою, не допустити жодних змін до тексту Угоди, так само як і її повторної ратифікації всіма країнами-членами», – додав Порошенко.

Безвізовий режим: Європарламент ухвалив механізм призупиненняЄвропейський парламент затвердив механізм, яким можна призупинити безвізовий режим із третіми країнами.

Нагадаємо, в четвер Рада Європейського Союзу розглянула й узяла до відома запропоноване Нідерландами й підтримане 28 країнами-членами ЄС рішення про додаткові умови, що стосуються Угоди про асоціацію з Україною.

Вони включають пункти про те, що Угода не гарантує Україні вступу до ЄС, не зобов'язує Євросоюз надавати нашій країні військову допомогу, надавати українським громадянам право вільного проживання й працевлаштування в ЄС, надавати додаткову фінансову підтримку в державному реформуванні. Також голландські поправки акцентують увагу на боротьбі з корупцією в Україні.

Крім того, вчора Європейська Рада підтримала надання безвізового режиму Україні та Грузії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: