Між демократією та гаманцем: експерт оцінив ситуацію з асоціацією України та ЄС

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Це складний процес, який залежить від певного проросійського лобі в тій чи іншій країні. Тому варто працювати не лише з євробюрократами, а й напряму з Нідерландами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи позицію Нідерландів щодо Угоди про асоціацію України з ЄС та підсумки переговорів Порошенка з Меркель, яка пообіцяла вплинути на процес.

«Є кілька країн, у яких історично тісні зв'язки з РФ, – Італія, Франція та інші. Українське суспільство дуже довго прощалося з міфами про братній російський народ та братню російську політику. Потрібно було пережити три революції, почати воювати з Росією через її анексію, лише щоб у свідомості людей щось змінилося й вони почали розуміти, що РФ – не та країна, за яку себе видає», – розмірковує політолог.

Тим більше, наголосив він, складніше все це зрозуміти Європі, яка далеко, в якій є тісні зв'язки, певна інформаційна підтримка пропагандистських каналів.

Виявляється, достатньо важко без певних потрясінь змінити своє ставлення до РФ та позбутися певних міфів.

Слід зауважити, додав експерт, що й Україна не докладає потрібних зусиль для того, щоб її краще розуміли в світі.

«Якщо говорити про період до 2014 року, то взагалі майже нічого не робилося», – уточнив він.

Щодо Німеччини, то вона залишається «важковаговиком» серед країн ЄС, і за того рейтингу, який має Меркель, це важливий союзник для України.

Більше того, підкреслив політолог, Меркель розуміє, що попри всі проблеми, які існують в ЄС, підтримка України – це заявлена позиція Євросоюзу, а невиконання обіцянок підриває реноме ЄС, що також є неоднозначним.

Референдум у Нідерландах: підсумки та реакція світуЗ нагоди сьогоднішнього оголошення результатів референдуму в Нідерландах «Слово і Діло» підготувало підсумкову інфографіку.

«Між демократією та гаманцем багато хто в Європі обирає гаманець. Попри голосні слова, наріжні камені – права людини, демократія – все ж таки гаманець дуже сильно впливає на частину бізнесу, суспільства. Це було й буде. Нічого дивного», – проаналізував Василь Яблонський.

Як відомо, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте озвучив вимоги для ратифікації Угоди про асоціацію. В ЄС заявили, що знайдуть компромісний варіант протягом 2-3 днів.

Напередодні Президент України Петро Порошенко провів телефонні переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, яка пообіцяла підтримку в питаннях безвізового режиму та ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: