Сирія: на межі війни всіх проти всіх. Оцінка експерта

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Особливість та проблематика сирійської війни в тому, що там зійшлися інтереси дуже багатьох країн.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтков, аналізуючи врегулювання сирійської кризи та повернення на порядок денний питання глобальної війни.

«Сирія – це майданчик зіткнення інтересів багатьох країн регіону. Сирія – це війна «всіх проти всіх» глобальних гравців: РФ та Іран, у яких протиріччя між собою, Туреччина, яка начебто зблизилася з РФ, але Ердоган працює, щоб скинути Асада, а РФ, навпаки, щоб він залишився, Ірак та Саудівська Аравія, в якої свої інтереси, та, безумовно. США», – аналізує політолог.

За його словами, не виключено, що сирійська криза й надалі буде поглиблюватися.

«Сирія може серйозно змінити розстановку сил у світі, але питання в тому, чи може це стати глобальною війною. Напевно, що ні. Все-таки в сирійському конфлікті не два глобальних гравці», – підкреслив він.

ІДІЛ знову захопив ПальміруБойовики Ісламської держави в неділю знову взяли під свій контроль сирійське місто Пальміру.

«Зрозуміло, що у всіх гравців різні інтереси, але проблема в тому, що жоден із них насправді не зацікавлений у тому, щоб там був мир. Навпаки, є бажання кожного посилити свої позиції, вплив, у тому числі руками третіх сторін, наприклад, за допомогою ІДІЛ, як це зробив Асад», – пояснив він.

«Сирійський конфлікт набагато багатовекторніший, аніж просто конфлікт Москви з Вашингтоном», – резюмував Валентин Войтков.

Як відомо, в Анкарі застерігають, що подальший конфлікт у Сирії може завершитися Третьою світовою війною.

Нагадаємо, в ООН підрахували, що економічні втрати Сирії від громадянської війни, яка триває з 2011 року, становлять майже 260 мільярдів доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: