Погрози Нідерландів: чи можуть голландці заблокувати Угоду України з ЄС

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Жодної практичної користі погрози прем'єра Нідерландів не мають і мати не можуть.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

«Нідерландський прем'єр вимагає від угоди про асоціацію виключення того, чого там все одно немає. Ну немає там нічого про надання Україні збройної допомоги. І бути не могло. Немає там нічого про перспективи членства в ЄС. І бути не могло», – констатував Олещук.

Як пояснив експерт, Рютте просто вимагає виключення тих пунктів, які були в Угоді про асоціацію на думку його громадян, що проголосували на референдумі проти неї.

«Нідерландський уряд допустив винесення Угоди про асоціацію на референдум, але банально не пояснив її зміст власним громадянам, що використали різні фінансовані Москвою маргінали. Вони переконали нідерландців, що в документі є купа положень, яких там реально немає», – роз'яснив він.

Уряд Нідерландів, який чудово розуміє, що ратифікувати Угоду все ж потрібно, не вигадав нічого кращого, ніж домагатися виключення з Угоди пунктів, яких там немає, щоб імітувати те, як вони враховують громадську думку.

Хоча, звісно, зауважив експерт, вся ця імітація виглядає досить принизливою для українців.

«Від «нідерландських поправок» віє за кілометр неприхованим расизмом. Але й це зрозуміло. Що може зробити нідерландський уряд для вирішення зовнішньополітичних проблем? Він не може зупинити навалу біженців. Він не може домогтися покарання вбивць своїх громадян. Він нічого не може. А от зробити вигляд, що знущається з України, може», – аналізує політолог.

Референдум у Нідерландах: підсумки та реакція світуЗ нагоди сьогоднішнього оголошення результатів референдуму в Нідерландах «Слово і Діло» підготувало підсумкову інфографіку.

«Все це, звісно, сумно, але слід розуміти просту річ. Завтра Рютте не буде, післязавтра – про нього ніхто й не згадає. Україні слід дотримуватися своїх цілей», – резюмував Петро Олещук.

Як повідомляється раніше, Нідерланди відклали ратифікацію Угоди до грудня й вимагають пояснень щодо військової допомоги Україні. Також голландський прем'єр вимагає гарантій, згідно з якими Угода про асоціацію не стане кроком до членства України в ЄС.

Нагадаємо, ліві й праві партії в Нідерландах закликали Рютте слідувати результатам референдуму, на якому голландці виступили проти ратифікації Угоди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: