Рік роботи НАБУ та САП: як справляються зі своїми обов'язками головні борці з корупцією

Читать на русском
У день, коли керівники Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури звітують про рік роботи своїх відомств, Слово і Діло вирішило доповнити озвучену ними статистику даними власного моніторингу.
Артем Ситник і Назар ХолодницькийФото з відкритих джерел

Сьогодні голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький відзвітували про те, як минув рік у їхніх відомствах. Так, за словами Ситника, станом на початок грудня до суду передані справи щодо корупції в «Нафтогазі», Одеському припортовому заводі, Запорізькому титано-магнієвому комбінаті та «Укрзалізниці» – загалом 256 кримінальних проваджень. Крім того, складені обвинувальні акти щодо 63 людей.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник обіцяє, що зарплата детектива Антикорбюро буде складати 30 тисяч гривеньСказано 19 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Є що додати до озвученої Ситником статистики й «Слову і Ділу», адже портал увесь цей час відслідковував те, як він та його колега із САП Назар Холодницький виконують свої обіцянки. Так, в активі Ситника – 6 виконаних обіцянок із 15. Йдеться про такі його зобов’язання, як оголошення конкурсу щодо набору детективів для Бюро, який стартував 5 жовтня 2015 року; забезпечення зарплатні детективів Бюро від 30 тис. грн; створення в лютому 2016 року громадської ради при НАБУ. Також Ситнику вдалося навесні цього року передати до суду кримінальне провадження щодо в. о. заступника голови «Нафтогазу» Пасішника та сформувати сталий кількісний склад підзвітного йому органу – 700 осіб.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник обіцяє, що у лютому 2016 року Національне антикорупційне бюро України буде сформовано на 90%Сказано 18 січня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Водночас 5 важливих зобов’язань щодо функціонування НАБУ Ситнику виконати не вдалося. Спочатку він провалив обіцянку про те, що Бюро почне проводити розслідування із жовтня 2015 року, потім – про те, що до кінця 2015 року буде сформований його центральний апарат (як пізніше повідомив сам Ситник, навіть у лютому 2016 року НАБУ було сформоване лише на 60-70%). Пізніше він провалив ще одну обіцянку з цього ж приводу: станом на кінець лютого штат НАБУ так і не був укомплектований на 90%, як раніше запевняв Ситник (насправді, було набрано лише 68% від необхідної кількості працівників).

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник обіцяє, що конкурси на заміщення вакантних посад в НАБУ транслюватимуть онлайнСказано 19 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не впорався Ситник і з обіцянкою призначити наприкінці січня цього року старших детективів НАБУ. Ще одним неприємним епізодом у його кар’єрі є обіцянка транслювати онлайн конкурси на заміщення вакансій у Бюро, адже в підсумку він від цієї ідеї відмовився й наразі відеофіксація відповідних конкурсів здійснюється виключно для внутрішніх потреб органу.

Інший відповідальний чиновник, на якого в Україні покладений обов’язок боротися з корупцією, – голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури й заступник генпрокурора Назар Холодницький – дав значно менше обіцянок, ніж Ситник: лише 7.

Одну з них він провалив, ще 3 – перебувають у процесі виконання. Поки що єдиним зобов’язанням, з яким не впорався голова САП, є оголошення конкурсу на заміщення посад антикорупційних прокурорів, яке мало відбутися в середині березня 2016 року, однак стартувало з 5-місячним запізненням – 22 серпня.

Що ж до виконаних обіцянок Холодницького, то серед них – сприяння запуску роботи НАБУ до 1 січня 2016 року, призначення перших прокурорів САП у лютому та передача до суду обвинувальних актів щодо низки суддів у березні цього ж року.

Дізнатися більше про те, які ще обіцянки дали Артем Ситник і Назар Холодницький, можна, зайшовши на їхні профілі на нашому сайті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: