Транзит газу в обхід України: експерти оцінили перспективи «Турецького потоку»

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Підписані турецько-російські угоди є досить сумнівними в плані розвитку проекту в Європі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив незалежний експерт із питань енергетики Володимир Саприкін, аналізуючи інформацію про те, що Реджеп Ердоган ратифікував угоду з РФ про будівництво «Турецького потоку».

«Туреччина буде завжди оцінювати, які реальні перспективи та преференції може надати їм Росія. По-друге, ЄС не має згоди, відповідних проектів щодо отримання російського газу
через Туреччину. Теоретично це можливо, однак це не прораховувалося. Частина газопроводу, що буде зв'язувати Туреччину з ЄС, перебуває під великим сумнівом», – розповідає Саприкін.

Безумовно, будівництво будь-яких обхідних газопроводів, наголосив він, завдає чергового удару по транзиту російського газу через територію України, але ситуація зараз неоднозначна.

«Ситуацію міг би прояснити ЄС, хоча останні події свідчать про те, що такої готовності немає. Дозволи збільшити транспортування газу через Німеччину є цьому доказом та свідченням того, що Європейська комісія хоче отримувати більше прибутків і бути спокійною», – пояснює експерт.

Стало відомо, скільки Україна втратила через транзитну блокаду РФЕкономіка України втратила в 2016 році близько $1 млрд через обмежувальні транзитні заходи з боку Росії.

Зараз українська сторона має наполягти на тому, що збільшення залежності від РФ у постачанні газу є небезпечним для ЄС.

Директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Генадій Рябцев зауважив, що може бути багато різних заяв про масштаби проекту, але вони не завжди відповідають дійсності.

«Російський газ Європі не потрібен. Це підтвердили останні роки, коли обсяги продажів «Газпрому» в Європу скоротилися більш ніж на третину. По-друге, Європі російський газ не буде потрібен, оскільки обсяги його споживання зростатимуть аж ніяк не настільки, як розраховували в «Газпромі», тому про негатив для нас поки говорити зарано», – вважає експерт.

Як повідомили в «Газпромі», будівництво першої нитки газопроводу «Турецький потік» між РФ та Туреччиною заплановано на другу половину 2017 року.

Нагадаємо, сьогодні, 7 грудня, стало відомо, що в РФ мають намір розпочати будівництво ще одного газопроводу в обхід України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: