Перестрілка в Княжичах: псевдореформи та відставка Авакова? Оцінка експерта

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Багато в чому трагедія, що сталася в Княжичах, стала наслідком тих змін, якими активно займається Аваков останні роки.

Про це в коментарі «Слову і Делу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи провальну спецоперацію МВС у Княжичах, що призвела до загибелі п'ятьох правоохоронців.

«Виправдовуватися тим, що це рецидиви старої системи, вже складно. Те, що сталося, є наслідком тих змін, які були проведені вже за Авакова, Деканоїдзе та нової команди», – розмірковує політолог.

Ті речі, які називалися реформами, зараз виливаються в такий результат, як трагедії в Княжичах та Кривому Озері.

«Якщо вірити тому, що нам розповідають, то це є показником того, що всередині системи МВС існує величезна недовіра різних елементів один до одного. Це показник провалу не реформ, а дереформ. Те, що сталося, означає, що є колосальні проблеми з розробкою самих змін», – аналізує він.

«Така дисинхронізація роботи різних відомств є результатом тих змін, які нам демонстрували як реформу», – підкреслив Якубін.

Щодо політичної відповідальності, то, як пояснив експерт, в Авакова зараз більш складна ситуація, ніж була раніше.

«Деканоїдзе пішла. Якби вона залишалася, то, звичайно, можна було б перекласти на неї відповідальність», – констатував він.

Підбір кадрів у Національній поліції. Що обіцяли політики«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок, присвячених кадровій політиці МВС і Національної поліції.

На його думку, ця ситуація поставила Авакова у вельми вразливе становище, але й цього разу навряд чи все завершиться відставкою, тому що АП може скористатися ослабленням Авакова на свою користь.

«Певною мірою це вигідно Президенту. Тепер команда Президента може пред'явити Авакову цю ситуацію й той факт, що він залишається, наприклад, як аргумент, що парламент міг відправити його у відставку, але цього не зробив. Тепер і він має піти на поступки», – пояснює експерт.

«Аваков також не готовий робити самовідвід. Крім того, тримаючись за крісло в МВС, він перекреслює своє політичне майбутнє. Для команди Президента це також важливо. Негатив за Криве Озеро та Княжичі тепер лягає на Авакова, а команді Президента, якщо буде можливість зняти його без розпаду коаліції, буде потім простіше це зробити», – проаналізував ситуацію Олексій Якубін.

Відзначимо, в МВС повідомили, що не володіють інформацією про те, чи перериватиме Арсен Аваков відрядження в Канаду через трагедію. Особистого коментаря міністра з приводу трагедії в Київській області досі немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: