В Україні різко скорочується споживання хліба

Читать на русском

На купівельну спроможність впливає також зниження рівня доходів українців і низька рентабельність виробництва.

Виробництво та споживання хліба в Україні за останні чотири роки скоротилося на 15%. Лише в жовтні цього року українські аграрії виробили 94 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, що на 10,4% менше порівняно із жовтнем 2015 року.

Обсяг виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні в жовтні поточного року порівняно з вереснем зменшився на 1,4%, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Landlord.

«Головна причина скорочення ринку хліба в країні – не економічна, а демографічна. Разом зі скороченням чисельності населення в Україні скорочується й споживання цього продукту першої необхідності», – коментує директор консалтингової компанії Pro-Counsulting Олександр Соколов.

Відзначимо, що за останні чотири роки населення України скоротилося на 2,9 млн осіб і станом на 1 січня 2016 року склало 42 млн 760 тис.

«За цей же час зменшилося не лише споживання хлібобулочних виробів, але також обсяги експорту та імпорту. Все частіше люди роблять вибір на користь продуктів подешевше, а нерідко й печуть хліб самі», – зазначає експерт.

На купівельну спроможність впливає також зниження рівня доходів українців і низька рентабельність виробництва, що призвело до скорочення обсягів випікання «соціального хліба».

Всього протягом січня-жовтня цього року в Україні було вироблено 1,6 млн тонн борошна й 939 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів. У жовтні виробництво борошна склало 180 тис. тонн, що на 0,3% менше за показники жовтня 2015 року та на 0,4% – порівняно з вереснем поточного року.

Варто відзначити, що на показники статистики також впливає скорочення рівня виробництва на непідконтрольних територіях Луганської та Донецької областей.

Як повідомлялося раніше, девальвація гривні й дороге борошно спричинять зростання ціни на хлібобулочні вироби на 15-18%, в першу чергу на соціальні сорти хліба. Лише за першу половину жовтня пшеничний хліб із борошна вищого гатунку зріс у ціні на 6 копійок, а житній і житньо-пшеничний – на 5 копійок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: