Австрія розглядає можливість екстрадиції Фірташа до Іспанії

Читать на русском
Прокуратура Відня підтвердила отримання запиту на екстрадицію Дмитра Фірташа в Іспанію. Рішення ухвалюватиметься після вивчення змісту запиту.

Запит на екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа надійшов до Австрії офіційними каналами з Іспанії. Зараз його вивчає прокуратура Відня.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на прес-службу прокуратури, передає «Слово і Діло».

Згідно з процедурою, якщо прокуратура не виявить обставини, що суперечать видачі підозрюваного, справа буде передана до суду. За наявності позитивного рішення суду останнє слово буде за австрійським Мін'юстом.

25 листопада Антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила в міжнародний розшук українського газового магната Дмитра Фірташа. Там його підозрюють у відмиванні великих сум грошей. Фірташ був оголошений у розшук разом із двома спільниками – громадянами України, прізвища яких невідомі.

У Фірташа забрали 95 гектарів лісу на ЖитомирщиніСуд скасував рішення Житомирської обласної ради про передачу в травні минулого року 95 га лісу в області фірмі олігарха Дмитра Фірташа з метою подальшого видобутку титанової руди.

Сам Фірташ відкидає звинувачення іспанських правоохоронців.

«Нам відомі повідомлення в іспанській пресі про нашого клієнта Фірташа. Він категорично відкидає озвучені звинувачення», – розповіли журналістам австрійські адвокати олігарха.

Як відомо, український олігарх Дмитро Фірташ перебуває в Австрії, де розглядається його справа про екстрадицію до США.

30 квітня 2015 року суд першої інстанції відмовив США в екстрадиції Фірташа, вказавши на неможливість виключити політичні мотиви запиту про видачу. Штати звинувачують його в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму у $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток копалин в Індії. Олігарху загрожує до 50 років ув'язнення та конфіскація всіх активів.

У вересні минулого року прокуратура Відня подала апеляцію на це рішення, а 24 березня 2016 року олігарх звернувся до Конституційного суду Австрії щодо розгляду його справи про екстрадицію до США. Наступне засідання в цій справі очікується наприкінці грудня або в січні 2017 року.

Варіантів сховатися від слідства в олігарха мало – йому закритий шлях у понад сто країн світу, з якими у США та Іспанії діють угоди про екстрадицію. В Україні Фірташу також загрожує арешт, про що неодноразово особисто заявляв голова МВС Арсен Аваков.

Зазначимо, раніше Антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила Фірташа в міжнародний розшук.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: