Поліція підозрює Фірташа в розкраданні коштів НБУ

Читать на русском
Cлужбовці банку Надра заволоділи коштами, отриманими згідно з низкою постанов НБУ, наданими в якості рефінансування на суму 10,4 млрд грн.

Поліція підозрює крупного власника Дмитра Фірташа в заволодінні коштами Національного банку України, які брав у кредит його банк «Надра».

Про це йдеться у відповідній постанові Печерського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Finbalance.

Суд постановив, що Головне слідче управління Національної поліції здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом «вчинення колишніми службовими особами спільно з власниками та керівниками ПАТ «Комерційний банк «Надра» та іншими особами заволодіння державними коштами Національного банку України в особливо великому розмірі».

Це правопорушення кваліфікується за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

У документі, зокрема, повідомляється про те, що досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи банку «Надра», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові Інвестиції», ПАТ «Місто Банк», компанії з обмеженою відповідальністю «Весдікс Інвестментс Лімітед», компанії «Ретт Інтер Ес.Ей.» та інших невстановлених осіб за попередньою змовою, зловживаючи службовим становищем, здійснили незаконне відчуження активів банку «Надра»..., чим заподіяли державі збитків на суму близько 192 млн грн.

Іншою постановою, але в рамках цього ж провадження, було встановлено, що в 2008-2014 роках службовці банку «Надра» заволоділи коштами, отриманими згідно з низкою постанов Національного банку України, наданими в якості рефінансування на загальну суму 10,4 млрд грн.

Нагадаємо, Дмитро Фірташ продає контрольний пакет київського бізнес-центру «Парус», що розташований на перетині бульвару Лесі Українки та вулиці Мечникова.

Зараз Дмитро Фірташ перебуває в Австрії. Земельний суд Відня в кримінальних справах відхилив запит Міністерства юстиції США про його екстрадицію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: