Вихід у рейс «Искателя»: експерт пояснив, чому пошук нафти в Чорному морі – це авантюра

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Ситуація виглядає доволі авантюрною та показною, тому що насправді в нас немає технічних можливостей, щоб займатися видобутком нафти й газу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи інформацію про те, що Україна розпочинає пошуки нафти й газу в Чорному морі.

«Базу в Криму ми втратили. Там залишилася технічна база, флот, бурові, тому говорити про те, що ми можемо сьогодні освоювати ділянки шельфу, навіть із залученням якихось іноземних компаній, просто абсурдно», – переконаний Корольчук.

Будівництво «Кримського газопроводу» призведе до нових санкцій проти компаній РФЗведення газопроводу «Краснодарський край-Крим» призведе до додаткових санкцій проти компаній, які будуть постачати матеріали й брати участь у його будівництві.

«Іноземні компанії відразу порушать питання юридичної правомірності, оскільки ми вважаємо, що це наша територія й ми можемо запливати туди, проводити роботи на шельфі, а РФ вважає це своєю територією. Європейські країни публічно роблять заяви, але реально дистанціюються від конфлікту Росії та України. Тому вони очікуватимуть конкретного остаточного юридичного рішення», – пояснює експерт.

В будь-якому разі основний проблемний момент у відсутності технічної бази, зазначив він.

Просто знімати графіку, фотографувати дно, дивитися в перспективі, які там можуть бути запаси, можна, але це буде марна витрата коштів, додав експерт.

«Можна робити 2D чи 3D техніку, але ефекту не буде. Це поки виглядає нереалістично», – резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, раніше українські прикордонники зафіксували, як РФ викачує газ на шельфі в Криму. Україна має намір подати судові позови відповідно до Конвенції ООН з морського права.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: