Протестні настрої вулиці та зміна уряду: шанси на перевибори. Оцінка експерта

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Для України перевибори – вже традиція. Зараз у суспільствівсе частіше точаться розмови про необхідність оновлення парламентського корпусу.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Осінній рецидив. Низький старт в очікуванні дострокових парламентських виборів» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Безумовно, в дострокових виборах зацікавлені окремі політики, які, як правило, не отримали свого місця у владі, втратили його або взагалі перебувають поза системою владних відносин», – підкреслив Радчук.

З іншого боку, уточнив він, такі заяви політиків не виникають нізвідки, а є наслідком відповідних настроїв у суспільстві та загального розчарування в обраному країною курсі реформ.

«Після того, як не сталося «одеського дива», після провалу на виборах у Грузії домагатися політичного реваншу має намір Саакашвілі. Та й низка інших політичних гравців розраховують, що весна 2017 року відкриє сторінку дострокових виборів», – вважає Радчук.

Простежуються два напрямки: одні команди шукають ресурс для посилення своїх позицій напередодні виборів, інші – намагаються знайти плацдарм для оборони.

Адже, наприклад, у разі часткового демаршу «Народного фронту» в лавах коаліції в БПП постане питання пошуку надійних партнерів для голосувань.

Крім того, для багатьох прихильників перевиборів ще одним інструментом нагнітання ситуації стали протести.

«Не приховують намірів скористатися протестним потенціалом вулиці такі політичні сили, як «Опоблок» і «Батьківщина». 15 листопада в Києві запланована масштабна всеукраїнська акція протесту банківських вкладників, а з 17 листопада українці нібито вийдуть на вулиці проти підвищення тарифів», – зауважив експерт.

Чи піде «Батьківщина» на домовленості з «Опоблоком» заради перевиборів? ЕкспертПолітолог поділився міркуваннями щодо заяви лідера «Опоблоку» про те, що у фракції готові скласти мандати та наполягають на саморозпуску ВР.

Розрахунок опозиційних політичних сил у боротьбі за вищі рейтинги спрямований на головну ідею – домогтися перевиборів до Ради.

«Шанси високі, адже провладній команді складно протистояти накопиченому за 2,5 роки негативу на тлі відсутності серйозних досягнень», – констатував він.

Однак, додав експерт, влада навіть тут знайшла дуже зручну відмазку – внутрішнім протестам сприяє зовнішній ворог.

Детальніше читайте в матеріалі «Осінній рецидив. Низький старт в очікуванні дострокових парламентських виборів».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: