Банки та вкладники – Як політики допомагають ошуканим вкладникам повернути вкрадені гроші

Читать на русском
Слово і Діло представляє до вашої уваги огляд обіцянок політиків, пов'язаних із банкрутством банків і допомогою в досягненні справедливості зневіреним вкладникам.

Верховна Рада сьогодні ухвалила законопроект, який був внесений Президентом Петром Порошенком і стосується повернення коштів ошуканим вкладникам. З огляду на соціальну значущість законопроекту №5390, депутати не могли проігнорувати президентську пропозицію й закон був ухвалений 285 голосами «за».

Турбуватися є про що. За даними, які озвучила голова Нацбанку Валерія Гонтарева, власники збанкрутілих банків вивели близько 300 млрд грн, які лежали на строкових вкладах громадян України.

Ситуація обтяжується розумінням того, що серед власників банків-банкрутів фігурують відомі всім публічні особи, а виведені кошти вони використовують для зміцнення своїх бізнес-імперій.

«Слово і Діло» представляє громадськості огляд обіцянок політиків, пов'язаних із банкрутством банків і допомогою в досягненні справедливості зневіреним вкладникам.

Найбільш успішними тут виявилися голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак і Президент Петро Порошенко. Бурбак 14 листопада 2016 року дав загальну обіцянку, що очолювана ним фракція підтримає законопроект про захист ошуканих вкладників банків. Сьогодні депутатам випав непоганий шанс показати себе з хорошого боку.

Що ж до Президента, то він ще 3 березня 2015 року пообіцяв негайно підписати закон про відповідальність власників банків перед вкладниками. Цей закон (закон №218-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб») ним був підписаний того ж дня.

Однією з найбільш резонансних справ стало банкрутство банку «Михайлівський». Низка політиків вирішили не впускати момент і заробити кілька додаткових очок. Наприклад, нардеп Ігор Артюшенко 28 вересня 2016 року пообіцяв сприяти поверненню компенсацій жителям Дніпровського району (місто Дніпро) вкладів банку «Михайлівський». Сьогоднішнє голосування за законопроект №5390 можна вважати виконанням цієї обіцянки.

Обіцяти легко, але виконання вимагає зусиль. Низка політиків, мабуть, сподіваючись на коротку пам'ять виборця, не виконали обіцянки щодо банку «Михайлівський». Одним із них став народний депутат України Вадим Новинський, який 12 листопада 2016 року сказав, що «Опозиційний блок» підтримає президентський законопроект про повернення коштів вкладників збанкрутілого банку «Михайлівський». Лише 24 з 33 народних депутатів від «Опозиційного блоку», які були присутні під час розгляду документа 15 листопада 2016 року, підтримали вказане рішення, однак сам Вадим Новинський не брав участі в голосуванні.   Наступним виявився народний депутат України Леонід Ємець, що 7 жовтня 2016 року пообіцяв направити запит прем'єр-міністру Володимиру Гройсману щодо ситуації з ошуканими вкладниками банку «Михайлівський». Станом на 11 листопада 2016 року жодних запитів від Леоніда Ємця щодо питання «Михайлівського» не надходило.

5 липня 2016 року народний депутат Ігор Молоток пообіцяв направити депутатський запит до відповідних установ щодо шахрайських дій банку «Михайлівський» і ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр». Станом на 12 вересня 2016 року Молоток не направив запит.

Досить обережною щодо банку «Михайлівський» є обіцянка Глави держави. 23 серпня 2016 року Порошенко заявив, що щойно будуть знайдені викрадені кошти банку «Михайлівський», вони будуть вилучені, розділені й виплачені вкладникам. Рівно через місяць голова комітету фінполітики Сергій Рибак поінформував, що продовжує працювати над вирішенням ситуації з вкладниками банку «Михайлівський», тому обіцянка Президента залишається в процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: