Зустріч Порошенка з Трампом: чи зуміє АП «навести мости» з Білим домом?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Потрібно шукати точки дотику, особливо з огляду на ситуацію, що раніше Трамп не зміг або не захотів вести діалог. Дуже важливо зараз налагодити зв'язок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, аналізуючи заяву МЗС про те, що Україна готує зустріч Петра Порошенка та Дональда Трампа.

«Якщо українська сторона зможе домовитися про зустріч із Трампом, це буде велика дипломатична перемога. Нехай навіть це буде не Трамп, держсекретар або хтось інший, але Україні необхідно доносити нашу політику, говорити про те, що є агресія, небезпека не лише для Європи, а й для американських інтересів», – розмірковує Петренко.

Діалог зі США не означає, що потрібно плакатися про проблеми. Слід подавати конкретні пропозиції й факти про те, яка є небезпека та як із нею боротися.

«Такого роду зустрічі – довгий процес. Краще починати готуватися заздалегідь, але не варто все так афішувати. Не варто було б кидатися гучними заявами й піаритися, щоб не вийшло потім казусу: домовилися, але не зустрілися, або зустрілися, але з кимось іншим, поміняли персону», – аналізує політолог.

Крім того, має значення той момент, зазначив експерт, якими були позиції деяких наших політиків під час виборчої кампанії в США.

«Так склалося, що є дві основні політичні сили й один з двох кандидатів буде Президентом. Називати його маргіналом, клоуном – велика помилка», – підкреслив він.

Експерт пояснив, яка помилка української влади може зіпсувати відносини зі СШАПолітолог пояснив, яка помилка української влади під час виборів у США може в подальшому позначитися на відносинах між країнами.

«Можливо, зараз так активно й намагаються організувати зустріч, щоб зам'яти образи, хоча це й не буде сильно впливати, але якимось аргументом у спілкуванні з українською владою може стати. Відкрита лояльність до одного з кандидатів, хоч ми й не могли впливати на вибори, – це наша помилка», – проаналізував Ігор Петренко.

Як повідомлялося раніше, зустріч двох лідерів може відбутися вже в лютому 2017 року.

Нагадаємо, в АП стверджують, що Україна не була чиїмось прихильником на виборах, і вважають, що перемога Трампа має певні вигоди для нас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: