Чому Трамп? Експерт пояснив вибір США та феномен республіканця

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Повернення до американського прагматизму формувалося давно. Багато політиків грали на цій темі, критикуючи Обаму за його утопізм, неефективність. Все це – складові кризи неефективної універсалістської політики.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи результати виборів у США.

«Причина в змінах, які відбуваються в американському суспільстві після тривалого періоду панування політики демократів. Два президенти, два терміни й політика, де домінував не національний егоїзм, а спроба колективістських рішень, створювали невдоволення в суспільстві», – констатував експерт.

В американському суспільстві було очікування «Трампа». Те, що він опинився в потрібний час у потрібному місці, – якраз той самий історичний випадок.

В Україні найчастіше оцінка позиції лідера дається за якимись емоційними або міфічними критеріями. Американці очікують більшого державного егоїзму та більш прагматичних відносин із партнерами, в тому числі й з ЄС, вважає Єрмолаєв.

Перемога Трампа не означає, що Америка почне жити новим життям із понеділка.

«Просто будуть використовуватися нові інструменти, підходи, критерії. Мабуть, буде ревізія всіх заявлених інтеграційних ініціатив, що розглядалися як джерело посилення економіки. Америка буде більш прагматичною. Можна очікувати, що буде не радикальний перегляд, а скоріше пропозиція щодо нових правил», – проаналізував Андрій Єрмолаєв.

Нагадаємо, Дональд Трамп отримав 276 голосів виборників у США. Гілларі Клінтон уже визнала перемогу республіканця.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: