Експерт розповів, який підхід обере адміністрація Трампа щодо Донбасу

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Американський політикум ніколи не відмовиться від підтримки територіального суверенітету та цілісності України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи те, як може змінитися курс США щодо України та Донбасу з приходом Дональда Трампа до Білого дому.

«Загальний підхід з боку американської влади був заявлений в дуже дипломатичній формі ще у виступі Байдена в парламенті. Те, що було сказано, зараз знайде більш чіткі характеристики», – підкреслив Єрмолаєв.

Йшлося про те, нагадав експерт, що Україна несе відповідальність за ситуацію в країні, від нас залежить внутрішній діалог, пошук формули, яка збереже нашу країну.

«Такий підхід, можливо в більш чіткій та зрозумілій формі, буде характерним для адміністрації Трампа», – констатував він.

Як пояснив політолог, є зобов'язання міжнародної спільноти щодо підтримки України як держави, а є – наші завдання.

Політика санкцій та дипломатична підтримка будуть такими ж, але те, що ми зобов'язані, доведеться зробити.

«Трамп неодноразово говорив під час кампанії про більшу відповідальність ЄС у сфері безпеки. Йшлося і про відповідальність у своєму регіоні, і перед партнерами по НАТО. Зараз це може бути на першому місці, тому що конфлікт в Україні – це конфлікт європейський. Він відображає не лише проблему українсько-російських відносин, а й неефективний механізм узгодження інтересів, здатність домовлятися певних осіб», – розмірковує політолог.

Більше того, не виключено, як припускає експерт, що адміністрація Трампа буде жорсткішою в плані термінів.

«Якщо адміністрація Обами могла собі дозволити витрачати час на довгі періоди, то позиція Трампа може бути більш жорсткою в плані прискорення процесів подолання конфлікту в Україні, з більшою активністю ЄС і, природно, з урахуванням інтересів РФ», – вважає Єрмолаєв.

Як американці відреагували на перемогу Трампа. Фото«Слово і Діло» зібрало фотографії зі Сполучених Штатів Америки після перемоги Дональда Трампа на президентських виборах.

На його думку, за умови збереження суверенітету українським політикам доведеться змінювати своє ставлення до устрою, статусу та формування балансів інтересів.

«Якщо з цим не впорається адміністрація Порошенка, враховуючи політику останнього року, то ці зміни будуть здійснені шляхом перезавантаження влади», – резюмував Андрій Єрмолаєв.

Українська сторона, за словами посла в США Валерія Чалого, може розраховувати на підтримку Америки на чолі з новим главою Білого дому.

Як повідомляють ЗМІ, в РФ депутати Держдуми новину про перемогу Трампа зустріли оплесками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: