Занепад індустрії, закриття FM-станцій чи європейська практика? Експерт оцінив квоти на радіо

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

У сусідній Польщі є законодавче зобов'язання випускати певну кількість польського музичного продукту. Нічого поганого в цьому немає й ніхто не говорить, як у нас, про утискання та обмеження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, аналізуючи інформацію про те, що відсьогодні починають діяти квоти на пісні українською мовою в ефірі радіостанцій.

«Квоти – це встановлена міра чогось. Встановлена міра для українського продукту в Україні на рівні 30% – це приниження для українців. У дев'яності, двохтисячні роки й зараз є багато творів, виконавців, які задовольнили би будь-які смаки слухача. Тому коли починають апелювати до того, що квоти призведуть до занепаду індустрії, це не відповідає дійсності», – розмірковує медіаконсультант.

Крім того, на його думку, саме по собі встановлення квот на україномовний продукт виглядає принизливо.

«Цілком логічно було б призначати квоти для національних меншин з їхніми продуктами. Зокрема, встановлювати квоти на російськомовних виконавців відповідно до частки росіян згідно з новим переписом, який слід провести. Демографічна та мовна ситуація дуже змінилася в зв'язку з останніми подіями. Якраз на підставі цього слід встановлювати квоти. Зараз ми б мали близько 10% російськомовного продукту», – пояснює Піддубний.

За його словами, в Польщі встановлені не квоти, а норми, й там це не вважається обмеженням чиїхось прав.

Якщо в Польщі є радіостанція з німецьким капіталом чи британським, ніхто з них не кричить і не скаржиться, що їх обмежують у правах, розпоряджаючись встановити певну кількість польського продукту.

«Теза щодо утискань надумана. Така норма квотування цілком логічна й відповідає європейській практиці», – наголосив він.

Ефірні квоти: що обіцяли політики для захисту вітчизняного медіапродукту«Слово і Діло» зібрало обіцянки українських політиків, пов'язані із запровадженням квот або підтримкою українського медійного продукту.

Щодо закриття радіостанцій, то, як уточнив експерт, якщо є прихований російський капітал, фінансування й, відповідно, метою діяльності є проведення інформаційних диверсій, а в нас законодавчо запроваджують україномовні квоти, безперечно, сенсу в існуванні таких радіостанцій немає для самих їхніх власників.

Нагадаємо, в травні депутати ухвалили законопроект, яким запроваджуються квоти на радіо й телебаченні. Зокрема, на українському телебаченні після вступу закону в дію частка російських програм не може перевищувати 30%, на радіо – 50%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: