Економіст: долар по 27-30 гривень – оптимістичний сценарій на 2017 рік

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Зміни валютного курсу залежать від величезної кількості параметрів, які можна поділити на дві групи – умови пропозиції валюти та умови попиту на валюту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи дані НБУ, згідно з якими реальний курс на 2017 рік складає 27,2 гривні за долар.

«Якщо уявити базово-оптимістичний сценарій, то Україна має отримати наступного року міжнародного фінансування, кредитного ресурсу та припливу прямих іноземних інвестицій в обсязі близько 10 мільярдів доларів. Якщо ця цифра буде витримана, то не буде жодних причин хвилюватися з приводу курсу», – розповідає економіст.

Крім того, уточнив він, у Бюджеті прописано, що 27,2 грн/дол. – курс середньорічний, але на кінець року він відрізняється.

Тому, на його думку, за такої оптимістичної ситуації курс навряд чи вийде за позначку 30 гривень за долар наступного року.

«Але якщо забезпечення в 10 мільярдів зовнішнього фінансування, кредитні ресурси, прямі інвестиції не надійдуть до країни в такому обсязі, то курс може мати тенденцію до девальвації», – пояснив експерт.

За його словами, все зовнішнє фінансування залежить від якості бізнес-клімату в країні, яка є геть не найкращою.

Проте, як зазначив економіст, якщо будуть проходити структурні реформи, боротьба з корупцією, просування судової реформи, зрушення в плані дерегуляції бізнесу, лібералізації фінансових ринків, то нам не потрібно буде перейматися тим, чи продовжиться співпраця з міжнародними організаціями та чи буде фінансування.

Як відомо, два роки тому в НБУ відмовилися впливати на валютний курс і заявили, що Нацбанк більше не буде штучно утримувати фіксований курс гривні до долара.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: