Експерт про проект Держбюджету-2017: економічного прориву не буде

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Держбюджет-2017 ухвалять, але ближче до Нового року, а поки що варто очікувати хвилю популізму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи проект Державного бюджету на наступний рік та розгляд документу в парламенті.

«Наразі запропонований проект Бюджету, який дозволяє (економіці – Ред.) зростати на 1,5-2%. Це не бюджет економічних реформ», - охарактеризував документ економіст.

«Фактично, це утримання статусу-кво нашої фінансової системи, який не дозволяє впасти, але й не дає можливості розвиватись», - додав він.

На його погляд, не виключено, що окремі народні депутати будуть лобіювати свої інтереси, а деякі фракції займатимуться популізмом: обіцятимуть зменшити оподаткування пенсій чи дати кошти на розвиток регіонів.

«Це вже типова гра, але голосів вистачить, щоб прийняти Держбюджет. Проте, не зараз, а ближче до Нового року. Поки що більшість фракцій можуть не проголосувати, прикриваючись гучними гаслами, за якими насправді приховані торги за кошти», - вважає експерт.

За його словами, серед недоліків проекту Держбюджету на 2017 рік слід виокремити той аспект, що в дохідну частину досі не включені кошти, які Україна має отримати від Росії як компенсацію за анексію Криму та агресію на Донбасі.

«Звичайно, маловірогідно, що ми їх отримаємо, але принаймні ми зазначимо, хто відповідальний. Крім того, до статей доходів потрібно включити спецконфіскацію. При цьому, розуміючи, що імовірність отримати кошти невисока, на цю суму потрібно зменшити дефіцит Бюджету», - констатував економіст.

Нагадаємо, в четвер парламент ухвалив у першому читанні проект Бюджету на 2017 рік.

Як відомо, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила про те, що її фракція не підтримає проект Держбюджету-2017. Свої ультиматуми висувають і в «Радикальній партії». А в «Опоблоці» взагалі взялися розробляти свій варіант Бюджету.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: