Підсумки зустрічі в Берліні: яких поступок домоглися від Путіна та на що не погодилась Україна?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Одним із ключових моментів зустрічі в Берліні став акцент на вирішенні питань гуманітарної сфери.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, підбиваючи підсумки вчорашніх переговорів лідерів «нормандської четвірки».

«За підсумками зустрічі заявлено кілька аспектів гуманітарного характеру. Але гуманітарна місія під час будь-якого збройного конфлікту передбачає ряд рішень соціальних проблем і моментів із банальним виживанням мирних громадян у зоні конфлікту. Швидше за все, йшлося про поступки (з боку – Ред.) Росії та для Червоного Хреста, постачання медикаментів, перевезення гуманітарних вантажів», - міркує Бондаренко.

У той же час, як підкреслив політолог, українська сторона залишилася в деяких аспектах на своїх позиціях.

Глухий кут «нормандського формату»: Путіна влаштує діалог виключно зі США – експертГлава Єдиного координаційного центру «Донбас» розповів, чи можливе перезавантаження «нормандського формату».

«Від України не вдалося добитися того, чого домагаються довго вже ПАРЄ, ЄС і, звичайно, лідери «нормандської четвірки», оскільки це прописано в «Мінських угодах», – ми не погодилися на соціальні виплати громадянам, котрі перебувають на непідконтрольних нам територіях», – розповів експерт.

Хоча, уточнив він, міжнародні зобов'язання свідчать про протилежне, та й судові рішення щодо виплат, у тому числі українських судів, є, тож цілком імовірно, що це питання стане предметом додаткових дискусій.

Що стосується розширення місії ОБСЄ й того, що Президент називає поліцейською місією, потрібно розуміти, що це не зовсім коректно, оскільки в ОБСЄ взагалі немає такого поняття, тому що у організації немає власних збройних формувань.

За підсумками зустрічі, на його погляд, є моменти, які вселяють хоч слабку, але надію на врегулювання ситуації. По-перше, це те, що діалог по Мінську буде тривати, а по-друге, це домовленість про вироблення «дорожньої карти» щодо Донбасу до кінця листопада.

Додамо: як заявила канцлер Німеччини за підсумками зустрічі, що відбулась у Берліні, переговори «нормандської четвірки» не принесли прориву. «Той прогрес, якого ми домоглися в Парижі, був досить обмежений, і сьогоднішній день теж не приніс дива», – констатувала Меркель.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: