Експерт: саміт Україна-ЄС – безвізовий іспит для влади

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Потрібно розуміти, що, з точки зору зовнішньої політики, в Україні занадто багато заявляють про речі, які мало пов'язані з реальністю.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Воля, аналізуючи майбутній саміт Україна-ЄС.

«У нас зовнішня політика – віртуальна, складається з анонсів, заяв, але не реальних проривів», – охарактеризував ситуацію політолог.

Як приклад експерт нагадав дві резолюції, ухвалені ПАРЄ нещодавно.

«Слово «агресія» витлумачили в потрібному контексті, але, судячи з тексту резолюції, агресії ніхто не визнавав, за змістом конфлікт визнали внутрішнім. Крім того, в народний побут замість терміну «окремі райони Донецької та Луганської областей» повернули терміни «ДНР» та «ЛНР». За це проголосувала наша делегація. Хоча Президент у лютому 2015-го, коли погоджували текст «Мінська-2», боровся, щоб у міжнародних документах був термін «окремих районів» областей», - розмірковує він.

Тому за різними заявами наших політиків дуже часто приховано не те, що є насправді.

Як пояснив політолог, той факт, що саміт переносили кілька разів, має радше технічні моменти та практичні міркування у зв'язку з наданням фінансової допомоги та можливістю для України виконати «домашні завдання» щодо безвізу.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє безвізовий режим з ЄС до кінця першого року повноважень ПрезидентаСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Для України саміт зав'язаний на безвізовому режимі. Поки що все йде до цього й на саміті можуть урочисто оголосити про це. Але ми повинні пам'ятати, що Томбінський у ході візиту в Україну зробив кілька прощальних і відвертих зауважень: Україна не завжди виконує, те що обіцяє», - розмірковує Воля.

«Потрібно розуміти, що саміт Україна-ЄС – це, фактично, розмова за підсумками року на високому рівні: як просуваються реформи, які досягнення й провали. При цьому можуть бути напрацювання пріоритетних точок для України вже на наступний рік», – зазначив Воля.

Нагадаємо, саміт Україна-ЄС мав відбутися ще 19 травня, однак був перенесений на вересень. Пізніше його ще раз відстрочили.

Напередодні в Євросоюзі підтвердили проведення саміту Україна-ЄС 24 листопада. Як відомо, раніше повідомлялося, що рішення щодо безвізового режиму для українців буде ухвалене в жовтні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: