Після рішення ПАРЄ Путіну буде ще складніше домогтися скасування санкцій – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Рішення та заяви ПАРЄ, в тому числі щодо продовження санкцій, – це просто політична позиція.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів лиректор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, аналізуючи позицію ПАРЄ та рішення зберегти санкції проти РФ.

«Санкції вводилися США, окремими країнами ЄС щодо Росії, а позиція ПАРЄ не стане переломною в питанні санкцій, тим більше там було дуже мало депутатів під час голосування», – пояснив Бортник.

Але при цьому, зазначив експерт ситуація дійсно не така проста.

«По-перше, позиція ПАРЄ ускладнила для Росії спроби зняти наявні санкції. По-друге, це може стати одним з аргументів і підставою по всіх судових позовах проти Росії в зв'язку з Кримом і Донбасом», – припускає він.

Україна та ПАРЄ: щасливий випадокОлександр Москалюк пояснює, чому заяви членів української делегації щодо припинення повноважень президента ПАРЄ не слід сприймати серйозно.

При цьому ситуація дійсно складається не найкраще для РФ й не виключено, що буде четвертий пакет санкцій, який буде пов'язаний із Сирією.

Політолог Володимир Цибулько також вважає, що зараз є кілька сигналів про зміну позицій щодо РФ. Зокрема, цинічна спроба повернути права російської делегації в ПАРЄ вже отримала.

Крім того, в Європарламенті звучить ідея не піврічних санкцій, а як мінімум річних, щоб не тримати весь час у напрузі українську сторону, яка несе збитки.

Як нещодавно заявив надзвичайний та повноважний посол США в Україні Джон Гербст, Росія втратила близько 1-1,5% ВВП внаслідок санкцій через Донбас і Крим.

Додамо, в Білому домі нещодавно заявили, що розглядають продовження санкцій проти РФ. Країни Євросоюзу й НАТО також готові підтримати подальші обмеження.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: