Пішов із життя український астроном-першовідкривач комети Чурюмова-Герасименка

Читать на русском
У суботу на 80-му році життя пішов із життя відомий український вчений-астроном, першовідкривач комет Чурюмова-Герасименка, Чурюмова-Солодовникова, член НАН України Клим Чурюмов.
Клим ЧурюмовФото з особистого архіву вченого

15 жовтня у віці 79 років пішов із життя відомий український вчений, астроном, першовідкривач комет Чурюмова-Герасименка (1969 р.) та Чурюмова-Солодовникова (1986 р.), директор Київського планетарію й член-кореспондент Національної академії наук України Клим Іванович Чурюмов.

Про це у себе в Facebook повідомив народний депутат України Тарас Кремінь, передає «Слово і Діло».

«30 вересня ми з ним розмовляли востаннє: він, перебуваючи в Північній Ірландії, брав участь в урочистостях з нагоди завершення світового проекту #rosetta, обіцяв приїхати до Миколаєва та зустрітися з науковцями краю… Я мріяв бачити його у статусі почесного городянина Миколаєва. Не судилося...», – зазначив нардеп.

Дорогоцінні знання: як Україна фінансує наукові дослідженняВ порівнянні з 1991 роком, коли відрахування на наукові дослідження становили 2,44%, нині вітчизняним дослідникам доводиться просто-таки виживати.

Як відомо, саме на комету Чурюмова-Герасименка 12 листопада 2014 року здійснив посадку дослідницький космічний модуль Philae – частина космічного літального апарату Rozetta, запущеного Європейським космічним агентством.

Передбачалося, що в найближчі роки Клим Чурюмов міг бути номінований на Нобелівську премію.

Як уже писало «Слово і Діло», у четвер Нобелівський комітет оголосив останнього лауреата цієї премії, котрим став американський музикант Боб Ділан.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: