Віялові відключення та холодні батареї: експерт оцінив готовність до зими

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Резервів на випадок форс-мажорної ситуації немає. При цьому зберігається ризик віялових відключень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи готовність до початку опалювального сезону.

«Зараз тих розрахункових обсягів газу та вугілля, які планують запасти, вистачить для проходження сезону із середньою температурою минулого року. Тоді зима була аномально теплою та рекордною за температурою. Виходячи з цього розраховували запаси на нинішній рік. Ми фактично стаємо заручниками синоптиків», – міркує фахівець.

Якщо нинішня зима буде холоднішою за минулу, то запасів, які зроблені, не вистачить.

«Це означає, що в кращому разі ми залишимося без маневрених потужностей. У пікові часи споживання, вранці та ввечері, в нас не буде вистачати енергії. В першу чергу у великих споживачів», – пояснює він.

«Про віялові відключення безпосередньо не йдеться, щоб не було паніки, але фактично саме про них заявлено. Це означає, що енергетики будуть самі визначати, кому відмовляти в поставках і кому їх скорочувати», – констатував Рябцев.

При цьому, додав він, у нас стверджують, що все йде за планом.

«Коболєв заявляв про 14,5 мільярдів кубічних метрів газу, Кабмін планував 17 кубометрів, а Єврокомісія минулого року, коли спостерігалася найтепліша зима за довгі роки, говорила, що потрібно понад 20 мільярдів. Зараз є 14,5 мільярдів кубометрів газу. Виходить, розрахунок, що на третину буде тепліше? До якого опалювального сезону нас підготували?», – проаналізував ситуацію Геннадій Рябцев.

Відзначимо, на початку серпня міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик пообіцяв, що проблем з опалювальним сезоном в Україні не буде.

Втім, глава Міненерго й зараз запевняє в абсолютній готовності до початку опалювального періоду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: