Путін перетворює Росію на Північну Корею – правозахисник

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Близько 30 осіб продовжують перебувати в заручниках у Росії й про кожного з них ми маємо пам'ятати та добиватися звільнення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, аналізуючи ситуацію з арештом журналіста Романа Сущенка та заяву адвоката Марка Фейгіна про те, що звільнити його може лише Путін.

«Сущенко став черговим заручником. Це наслідок тієї ситуації, що ми не називаємо речі своїми іменами, тому що це війна без оголошення війни. Тривають певні відносини з РФ і це гібридний характер ситуації», – розповідає правозахисник.

Росія зараз, як Північна Корея, абсолютно непередбачувана. Це зона з маркером «не для в'їзду».

«Ми для себе маємо визначити, що це зона, куди просто не можна їздити. Це буде найкращим засобом і для Росії, щоб відчути себе по-справжньому Північною Кореєю. Вони саме до цього рухаються», – переконаний він.

Це та територія, наголосив експерт, яка стає небезпечною.

«Образно кажучи, коли є високий струм, то пишуть попередження «не чіпати – вб’є». Така ж ситуація і з РФ. Наслідки можуть бути непередбачуваними. В Північній Кореї можуть просто засудити до страти, але це вже нікого не дивує, є розуміння, що це за країна. Для Росії також потрібно встановити чіткий маркер», – вважає Павліченко.

«Справа Сущенка» може затягнутися на десятки років, які він відбуватиме у в'язниці, але так само за декілька місяців він може бути звільнений в обмін на когось. Річ у тім, що не має правового вирішення цього питання, а політичне – залежить від того, як Кремль вирішить торгуватися, зазначив правозахисник.

Врятувати полоненого Сущенка: який сигнал дає Україні Кремль?Затримання українського журналіста стало черговим свідченням відвертого порушення Росією всіх норм міжнародного права. Та головне питання: як надалі Україна зможе захистити права своїх громадян та гарантувати безпеку під час відвідин РФ?

«Результат торгу – це вирішення його долі», – резюмував Олександр Павліченко.

Як відомо, 3 жовтня ФСБ РФ оголосила затриманого в Москві кореспондента агентства «Укрінформ» співробітником української розвідки й порушила кримінальну справу за статтею 276 КК РФ (шпигунство).

Адвокат Марк Фейгін також заявив, що українському журналісту Роману Сущенку загрожує в Кремлі до 20 років позбавлення волі, а його звільнення залежить виключно від Путіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: