Зустріч у Берліні: в «нормандських» переговорах більше зацікавлені Франція та Німеччина – експерт

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Ані в РФ, ані в Україні не збираються йти на поступки в питанні послідовності виконання пунктів Мінських угод.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Гра на межі фолу. Чим завершиться дипломатична війна в рамках «нормандського формату»?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Головна інтрига майбутньої зустрічі полягатиме в тому, наскільки позиція російської сторони вплине саме на лідерів ФРН та Франції», – констатував експерт.

Чергові переговори з дипломатичної точки зору зараз більше потрібні лідерам Франції та Німеччини.

«Європейські лідери напередодні важливого для них політичного сезону прагнуть прискорити вирішення «українського питання». Можливо, лідери ЄС таким чином намагаються взяти тайм-аут для вирішення своїх внутрішніх проблем напередодні виборчих кампаній. З іншого боку, така стратегія може бути обумовлена необхідністю затягувати час до того, як у США нарешті визначаться з новим очільником Білого дому», – припускає Радчук.

При цьому, позиція України щодо узгодження «дорожньої карти» для Донбасу вже зараз не влаштовує ані Кремль, ані європейських лідерів, про що чітко дав зрозуміти Олланд.

«Президент Франції в своєму виступі попередив, що в разі провалу переговорів у Берліні, цілком імовірно, конфлікт на Донбасі перейде в стадію замороженого», – зазначив експерт.

На думку політолога, «нормандський формат» у нинішньому його вигляді приречений стати черговим доказом безпорадності європейської дипломатії в питанні ультиматумів РФ і виконання «Мінська».

Єдине, на що сподіваються лідери ЄС, – це поступливість саме української сторони у виконанні Мінських угод.

«Єдиним потужним союзником України в розв'язанні конфлікту на Донбасі можуть бути лише США. Але найближчим часом у зв'язку з виборчими перегонами Америці буде точно не до врегулювання «українського питання». А США – єдина країна, з якою РФ може про щось домовлятися. Тому сподіватися на зрушення під час чергових переговорів у «нормандському форматі» немає сенсу», – пояснив ситуацію Олександр Радчук.

Як відомо, зустріч «нормандської четвірки» запланована на 19 жовтня в Берліні на запрошення Меркель.

Детальніше читайте в матеріалі «Гра на межі фолу. Чим завершиться дипломатична війна в рамках «нормандського формату»?».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: