Експерт розповів, який етап стане переломним для «нормандського формату»

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

У цій ситуації не варто очікувати чогось кардинального від переговорів учасників «нормандського формату», навіть якщо вони відбудуться.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, аналізуючи заяву керівництва РФ про підготовку до «нормандських переговорів».

«Нормандський формат» забезпечує не мир, а перемир'я, тобто заморожування конфлікту. Це аж ніяк не вирішення», – констатував Бондаренко.

У нас зараз дві позиції для Донбасу: позиція «партії миру» – потрібно дотримуватися рішень, ухвалених у Мінську, і «партії війни» – продовження роботи над тим, щоб зірвати «Мінськ».

Західні лідери, учасники «нормандського формату» є прихильниками того, щоб «Мінськ» виконувався, але проблема в тому, що в «нормандському форматі» не бере участі ще одна сторона – США.

США винні в розв'язуванні конфлікту на Донбасі не менше, ніж РФ.

«Америка зараз зайнята виборчою кампанією й точно не буде займатися «нормандським форматом», тим більше Донбасом. До 8 листопада незрозуміло, якою буде ситуація. Реально можна буде говорити про «нормандський формат», про те, що США включаться в дії зі здійснення Мінського процесу, лише після січня, коли будуть сформовані нові органи влади в США. А все, що би не сказав зараз Обама, вже не сприймається всерйоз», – пояснює політолог.

Резюмуючи, експерт підкреслив, що сьогодні в «нормандському форматі» помітна криза учасників і криза довіри до його лідерів.

Нагадаємо, ще 20 вересня президент Франції Франсуа Олланд повідомив, що зустріч може відбутися «найближчими тижнями».

Нещодавно в Кремлі заявили, що погодяться на переговори, якщо бачитимуть реальні кроки з виконання Мінських угод, а саме політичної їх частини.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: