Зима без тепла: експерт розповів про дефіцит вугілля на старті опалювального сезону

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Ситуація із запасами вугілля напередодні опалювального сезону ситуація незрозуміла та складна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи ситуацію з дефіцитом вугілля перед початком опалювального сезону.

«Стверджується, що накопичення йде нормально та за графіком. Але ось тільки за планом його потрібно накопичити на складах близько 2,8 мільйона тонн. Наразі називається цифра 1,3 мільйона тонн. За місяць завезти на склади 1,5 мільйона тонн вугілля нереально», – констатував Рябцев.

Дійсно, підкреслив він, є інший варіант – перевести все на мазут.

«На тих станціях, де є газомазутові блоки, це цілком можна зробити. Наприклад, на Трипільській ТЕС, але ця енергія буде коштувати набагато дорожче», – стверджує експерт.

Крім того, за його словами, виникає питання, хто буде за це платити.

«Зараз у нас тарифи формуються за формулою «витрати генеруючих компаній + маржа», й що вищі витрати компаній, то вищий вони можуть встановлювати тариф», – пояснив він.

«Виходить, що всі приватні компанії не зацікавлені закуповувати щось влітку. Їм потрібно купити найдорожче вугілля, везти його десятими королівствами, використовувати формулу для того, щоб збільшити власні витрати. Це призводить до збільшення тарифу, а НКРЕКП і далі аргументуватиме, що потрібно купувати вугілля в ОАЕ чи Африці», – проаналізував ситуацію Геннадій Рябцев.

Відзначимо, що міністр енергетики України Ігор Насалик обіцяв провести реформу ринку вугільної промисловості до кінця 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: