Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень парламентських збурень

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Минулого тижня парламент радував нас прикладним популізмом – створення «білого» ринку землі в Україні знову відкладається, зайвий раз доводячи, що немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Тим часом на Донбасі поки якось не дуже складається з «розведенням сторін», Росія захоплює українських заручників майже відкрито, а до «закону Савченко» готуються внести зміни, поки він ще не перетворився на загальну амністію для всіх бандитів.

Розповіді «беркутівця»

У понеділок, 3 жовтня, настала важлива віха в розслідуванні злочинів, пов'язаних зі спробами розігнати Євромайдан. Колишній співробітник харківського «Беркута» Віктор Шаповалов, обвинувачений у побитті євромайданівців, почав активно «здавати своїх». Зокрема, назвав прізвища бійців і офіцерів «Беркута», відповідальних за роздачу бойової вогнепальної зброї для застосування по демонстрантах. «Хочу зазначити, що помпові рушниці видавалися особовому складу – Бондаренку Сергію, Раку, Міщенку, Войтенку, Бєлову. Це особовий склад, який був із помповими гвинтівками. Ще Бацьких, Білецький, Кобець, Мацюра, Павленко, Робко, Шевченко. Особовим складом із «фортами» керував Лукаш», – заявив він. Дуже важливо те, що Шаповалов розповів суду про значення кольорових наліпок на одязі, за якими різні підрозділи «Беркута» в ті дні бачили один одного. Це допоможе ідентифікувати бійців на багатьох відеозаписах тих подій.

Арешт Сущенка

Врятувати полоненого Сущенка: який сигнал дає Україні Кремль?Затримання українського журналіста стало черговим свідченням відвертого порушення Росією всіх норм міжнародного права. Та головне питання: як надалі Україна зможе захистити права своїх громадян та гарантувати безпеку під час відвідин РФ?

Того ж дня в РФ був затриманий власний кореспондент «Укрінформу» у Франції Роман Сущенко, який прибув до Москви в особистих справах. ФСБ РФ заявила, що журналіст є співробітником Головного управління розвідки України й на територію Росії прибув із метою шпигунства. Лефортовський суд Москви заарештував його на два місяці. Українські дипломати домагаються звільнення в'язня, а ми тепер будемо знати, що РФ перейшла до прямого захоплення заручників. Краще туди найближчим часом не їздити.

Як Рада Росію не любила

У зв'язку з цим в українському парламенті обговорювалися відразу кілька можливих реакцій. По-перше, можливе запровадження візового режиму з РФ. Крок складний: з одного боку, дуже демонстративно, з іншого – можливі протести з боку сезонних робітників і жителів прикордонних територій. У підсумку вирішили поки відкласти – далі обговорення справа не пішла.

Зате все ж таки був винесений на голосування законопроект №4303 авторства нардепа Миколи Княжицького. Законопроект, зокрема, вимагав від будь-яких російських артистів, що перебувають на територію РФ, письмового підтвердження засудження окупації Криму та Донбасу. А також аналогічного підтвердження від усіх російських акторів, що знімалися у фільмах, які розраховують на отримання прокатного посвідчення в Україні. Останнє, доведеться зізнатися, нереально навіть технічно. Як би там не було, законопроект підтримало лише 174 народних депутати. В якості основного заперечення звучало небажання підставляти тих артистів, які налаштовані до України дружньо, але не можуть підписати такого листа через небезпеку переслідування на батьківщині.

Мораторій на продаж землі

Рада продовжила мораторій на продаж земліВерховна Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2018 року.

Також Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2018 року. Але ж популісти в її складі щойно розпочали використовувати цю тему для «підйому хвилі». Їм, звичайно, не пощастило, але не пощастило й створенню «білого» ринку землі в Україні. А адже це не лише необхідність, що давно назріла, а й одна з вимог наших зарубіжних партнерів, у тому числі Міжнародного валютного фонду, для продовження кредитування. Як тепер бути – не зовсім зрозуміло. Втім, у парламенті проголосований 297 голосами законопроект вважають компромісним: мовляв, відклали, але не на п'ять же років, як пропонували окремі партії... Мовляв, тепер м'яч на стороні Кабміну – нехай розробить законопроект про обіг сільгоспземель, а там і подивимося.

Зміни до «закону Савченко»

Кабмін вніс до парламенту зміни до «закону Савченко»Кабінет міністрів України підготував низку змін до «закону Савченко», в тому числі обмеження його застосування до деяких засуджених.

Кабінет міністрів тим часом погодив зміни до іншого гучного закону – так званого «закону Савченко» (№838-VIII). Проект змін представив міністр юстиції Павло Петренко. За його словами, згідно із законом звільненню підлягають 35 тисяч осіб; вже звільнено 8,5 тисяч, з них близько 900 після виходу на волю скоїли тяжкі й особливо тяжкі злочини. В результаті змін з-під формули закону «рік у СІЗО рахується за два роки у в'язниці» будуть виведені рецидивісти, а також ті, хто скоїв тяжкі та особливо тяжкі злочини. Незабаром зміни винесуть на розгляд парламенту.

Живий, легітимний, підсудний

Генеральна прокуратура України представила звіт про розслідування в справі екс-президента України Віктора Януковича. Цитуємо: «Діяльність Віктора Януковича на посаді президента України була підпорядкована інтересам Російської Федерації в питаннях, які стосуються національної безпеки, про що свідчать підписані ним укази, призначення на ключові посади осіб із російським громадянством тощо. Відповідно, діяльність Віктора Януковича кваліфікується за ст. 255 (створення злочинної організації) та ст. 111 (державна зрада) Кримінально-процесуального кодексу України». Звичайно, головна проблема в тому, як дістати підсудного з Ростова. Але якщо раптом це вийде, то країна й прокуратура мають бути готовими до повернення дорогого гостя.

Більше коштів на оборону

У четвер український парламент ухвалив зміни до Бюджету -2016. Найцікавіше – виділення додатково 7 мільярдів гривень на оборону. З них на Міністерство оборони передбачається 3,8 мільярда гривень, а інші підуть іншим відомствам, як то Національна гвардія, Держприкордонслужба та СБУ. Насправді, рішення давно назріло: первинні бюджетні плани враховували можливість уточнення та виділення додаткових коштів до кінця року.

Сергій Пашинський подав у відставку

Пашинський вирішив піти з наглядової ради «Укроборонпрому»Депутат від «Народного фронту» Сергій Пашинський подав у відставку з посади голови наглядової ради «Укроборонпрому».

...з посади голови наглядової ради «Укроборонпрому». Пояснення – мовляв, хоче «упередити звинувачення в конфлікті інтересів і мати можливість ефективно проводити реформу». Дивно, враховуючи, що звинувачення про конфлікт інтересів на його адресу йдуть уже не перший рік – власне, приблизно з моменту його приходу на цю посаду.

Хроніки окупації

Терористи Донецька та Луганська оголосили «праймеріз» перед обіцяними в «республіках» «виборами». Позицію української сторони з цього питання передала перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко: «Українська сторона розцінює всі ці «праймеріз» як чергову спробу зухвалого зриву Мінського процесу, як спробу сегрегації можливих учасників можливих виборів (до яких ще ой як далеко). На окупованих територіях створені псевдовиборчі органи, без спостерігачів і ЗМІ, без українських політиків і партій, без переселенців, відбувається фарс». Геращенко натякнула, що за цим стоїть якась таємнича персона, в перших буквах імені якої можна було вгадати радника президента РФ Владислава Суркова, який «курирує» взаємодію Кремля й терористів.

При цьому анонсоване розведення військ у трьох точках лінії розмежування поки що йде через пень-колоду. У двох точках – н. п. Золоте і Петрівське – його, хоч і не без сутичок і взаємних звинувачень, але вдалося провести. А ось у Станиці Луганській досі зривається. Бойовики не припиняють обстріли, а до встановлення повного режиму тиші розведення мало реально.

Разом із тим, декілька видань (у першу чергу Liga.net) із посиланням на власні джерела в Адміністрації Президента заявили: США в особі віце-президента Джозефа Байдена посилили тиск на Україну, вимагаючи більших поступок на користь терористів, ніж зараз готовий собі дозволити Петро Порошенко. Зокрема, йдеться про формулювання в угодах щодо подальшого майбутнього Донбасу. За даними Liga.net, Президенту намагаються нав'язати окремі деталі нового плану врегулювання, обговорюваного на двосторонніх переговорах помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд і вже згаданого вище радника президента РФ Владислава Суркова. Петро Порошенко поки відмовляється, посилаючись на наявність певних «червоних ліній», перехід яких не буде сприйнятий українським суспільством.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: