Візовий режим з агресором: кому це вигідно та чим загрожує українцям? Експерт

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Візовий режим з РФ передусім матиме негативні наслідки не для Росії, а саме для українців.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, аналізуючи ймовірність запровадження візового режиму з РФ та наслідки цієї ініціативи.

«Законопроект №4030 про скасування безвізового режиму з РФ має суто політичний характер, це рішення направлене проти громадян України. Воно сприятиме тому, що російська сторона активізує роботу з видачі паспортів РФ невдоволеній категорії українців», – пояснює експерт.

Якщо законопроект про візовий режим з РФ буде реалізовано, то нинішня «європейська влада» вчергове посилить позиції та вплив Росії. Кому служать ці «євроінтегратори»?

«Це перша в історії влада в Україні, яка патріотично здає інтереси України», – додав він.

Міністерство закордонних справ України наразі не підтримує запропонований проект постанови, наголошуючи на тому, що денонсація вказаної угоди та запровадження візового режиму з РФ:

– прогнозовано ускладнить процедуру поїздок громадян України до РФ, особливо це стосуватиметься громадян похилого віку, дітей, призведе до зростання соціального напруження. Так, за інформацією Держприкордонслужби України, за 2015 рік до РФ виїхало 4,1 млн громадян України;

– суттєво не вплине на посилення національної безпеки та стабілізацію ситуації на сході України через наявність неконтрольованих ділянок державного кордону;

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв на час російської агресії і окупації Криму запровадити візовий режим із РосієюСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

– цьому має передувати обов’язковий підготовчий період, оскільки таке рішення потребує суттєвого збільшення штату закордонних дипломатичних установ України в РФ, підвищення фінансування та матеріально-технічного забезпечення для опрацювання значної кількості візових клопотань громадян РФ (за 2015 рік до України заїхало 1,3 млн громадян РФ) та оформлення закордонних паспортів громадянам України, які перебувають на території РФ;

– призведе до активної пропагандистської кампанії РФ.

Додамо, що в БПП вже відмовилися голосувати за законопроект, однак представники «Народного фронту» переконані в необхідності такого кроку.

Нагадаємо, з березня минулого року росіяни можуть в'їжджати на територію України лише за закордонними паспортами, українці в РФ – за внутрішніми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: