Що ми знаємо про затримання журналіста Сущенка?

Читать на русском

Про те, що в Москві в Лефортовському СІЗО перебуває звинувачений у шпигунстві український громадянин, кореспондент «Укрінформу» Роман Сущенко, в Україні дізналися випадково – завдяки журналістам із «Відкритої Росії». До того він не зміг навіть повідомити рідним про своє затримання, тому що, як стверджує він сам, на нього чинили психологічний тиск.

До Росії Сущенко поїхав з особистих мотивів – провідати родичів. Вирушив туди він під час відпустки, тож зі службовою діяльністю його візит до ворожої країни пов’язаний не був. Проте у Федеральній службі безпеки РФ вважають інакше: за даними слідства, чоловік приїхав до Москви, аби зібрати розвіддані про російські Збройні сили на завдання Міноборони України. В зв’язку з цим йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 2 місяців.

У ФСБ надали Сущенку державного адвоката, проте захищати його інтереси зголосився вже відомий українцям за справою Савченко Марк Фейгін. Щоправда, станом на ранок вівторка доступу до справи журналіста він так і не отримав (як і до самого українця), хоча вже неодноразово подавав відповідні клопотання та апеляцію на рішення ФСБ.

Міністерство закордонних справ України висловило ноту протесту з приводу затримання українця. Павло Клімкін заявив, що питання Сущенка обговорюватиметься в Страсбурзі в рамках Днів українських реформ. Також МЗС звернулося до ООН, ОБСЄ та Ради Європи з вимогою припинити порушення прав людини та тиск на журналістів у Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: