Верховний суд просить КС визнати судову реформу неконституційною

Читать на русском
Процедури ліквідації спеціалізованих судів та конкурсного відбору не відповідають Конституції України, вважають у Верховному суді.

Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з проханням визнати неконституційними окремі положення реформи правосуддя.

Про це повідомляють «Українські новини», передає «Слово і діло».

Відповідне рішення ухвалив пленум Верховного суду 3 жовтня, за нього проголосували 22 людини, хоча в пленумі брав участь 21 суддя.

У своєму поданні пленум просить визнати неконституційними положення нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів», згідно з яким вищі спеціалізовані суди та чинний Верховний суд ліквідуються й замість них створюється новий Верховний суд із п'ятьма касаційними палатами.

Голова Верховного суду Ярослав Романюк вважає, що була порушена процедура ліквідації судів.

«Повноваження щодо ліквідації судів належить до повноважень Президента України. Але рішення про ліквідацію Верховного суду та вищих спецсудів чомусь ухвалив інший орган – Верховна Рада», – сказав він.

Пленум також визнав неконституційним конкурсний відбір суддів до нового Верховного суду.

У Верховному суді вважають, що нинішня судова реформа закріплює нерівність – судді, які пройшли конкурсний відбір та кваліфікаційне оцінювання, будуть отримувати набагато більшу заробітну плату, ніж ті, хто ще не пройшов ці процедури.

Нагадаємо, що 30 вересня набули чинності конституційні зміни в частині правосуддя та новий закон «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до закону, скасовується процедура призначення президентом суддів на п'ятирічний термін. Також ліквідовуються вищі спеціалізовані суди та створюється єдина касаційна інстанція, яка гарантує захист права на справедливість громадянину України.

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомляв, що судова реформа матиме успіх за наявності кадрового резерву.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: