Експерт: договір про відвід військ – зовсім не шлях до миру на Донбасі

Читать на русском
Політолог поділився міркуваннями щодо того, чи стане угода про розведення військ кроком до встановлення миру в зоні АТО.

Політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко переконаний, що підписана рамочна угода в Мінську не гарант того, що конфлікт закінчився.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Центр прикладних політичних досліджень «Пента».

«Це інструмент для зниження напруженості та інтенсивності бойових дій в зоні конфлікту. На думку більшості експертів, однією з причин ескалації бойових зіткнень є максимальне зближення конфліктуючих сторін один до одного. Так званий режим візуального контакту. Дистанція приблизно в 300 метрів. Це збільшує ризики зіткнень. Тому даний договір призначений для того, щоб знизити рівень напругу хоча б на окремих ділянках», - пояснює політолог.

На його переконання, ні про який повноцінний мир, в наслідок підписання угоди, не може бути й мови.

Договір про розведення сторін на Донбасі - це не шлях до миру. Який мир? Дай Бог, хоча б знизити кількість обстрілів і зафіксувати більш-менш стійке перемир'я.

Крім того, як уточнив політолог, угода мала бути підписана ще в липні, але через загострення ситуації, кримські провокації, цього не сталося.

Як відомо, угода підписана в Мінську 21 вересня.

За словами, Євгена Марчука, до договору додається графік відведення, на виконання якого виділяється 13 днів.

Однак, до початку відведення обов'язковим для виконання є пункт - режим тиші в зоні АТО протягом 7 днів.

За даними штабу АТО, бойовики продовжують обстрілювати позиції ВСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: