План повернення Криму: питання на кілька років чи десятиліть? Експерти

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Такого роду стратегії мають готуватися та обговорюватися в публічному форматі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада ухвалила постанову з рекомендаціями стратегії деокупації Криму.

«Ухвалення цього документа домагалася дуже довго кримськотатарська громада й, безумовно, це вже позитив, що він є. Однак за своїм змістом документ вийшов досить м'яким, рекомендаційного характеру, хоча мав бути більш жорстким», – розповів Дяденко.

На його переконання, в питанні повернення Криму не можна обмежуватися лише дипломатичними заходами й виключати військові.

«В цій ситуації всі засоби хороші й потрібно використовувати всі можливі варіанти, якщо тільки є ймовірність, що вони мають шанси на успіх. Почати хоча б із того, що, наприклад, кримські татари неодноразово порушували питання про національний військовий підрозділ, який у майбутньому міг би протидіяти РФ. Питання так і не вирішується. В концепції цьому питанню, як і багатьом іншим, місця не знайшли», – констатував він.

Крим у горлі. Колонка Віктора ТрегубоваНизька явка виборців на виборах до Держдуми РФ у Криму й невизнання результатів голосування світовими лідерами показали, що Москві ще рано називати півострів своїм.

Скоріш за все, припустив експерт, деокупація Криму – питання десятиліть.

«Але є дуже важливий момент. Багато буде залежати від процесів у самій Росії. РФ позиціонує себе як імперська держава. А в історії в сучасному світі, особливо при спробах показати свою велич, могутність, захопити інші території, ми бачимо, як імперії раптово руйнуються», – підкреслив політолог.

Експерт-міжнародник Ілля Заводовський переконаний, що окупований Крим – проблема не лише України, а й країн-підписантів Будапештського меморандуму.

«В історії є Придністров'я, Абхазія, Осетія й ситуація розтягнута на чверть століття. Але є варіанти й деокупації – Литва, Чехія, Словаччина. Ситуацію з Кримом складно спрогнозувати. Все може вирішитися за три, десять років або бути конфліктом, що жевріє, на десятиліття», – вважає він.

При цьому, на його думку, в режимі форматів питання деокупації не вирішиться, тому що формат – це мова компромісів, а на те, чого вимагає РФ, ніхто не піде – ані Захід, ані Україна.

Нагадаємо, минулого року Президент Петро Порошенко пообіцяв найближчим часом повернути Крим Україні. Оптимальним форматом для деокупації він назвав «Женева плюс».

Наприкінці травня президент Росії Володимир Путін заявив, що питання Криму закрите остаточно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: