Експерт пояснив, чому ультиматуми для Донбасу – не більш ніж гра Заходу

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Важливим є те, що позиція України стала жорсткішою з цього приводу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи заяви західних лідерів і канцлера Німеччини про необхідність рішучих кроків з боку України щодо виконання політичної частини «Мінська».

«Заяви західних партнерів зараз – гра. Свідченням цьому є рішення Європарламенту про заборону їхнім депутатам здійснити візит до зони АТО. Це чітко показує, що Євросоюз насправді розуміє, що безпека в нас на низькому рівні», – міркує Леонов.

З іншого боку, додав він, якщо так необхідно провести вибори, то в Мінських угодах якраз зазначено, що вони мають пройти за участю міжнародних структур.

«Фактично, це відповідь на питання, хто з представників ЄС поїде в окуповану частину контролювати вибори. Очевидно, охочих знайдеться мало. Відповідно, це вже само по собі ставить знак питання, навіть без урахування інших складових», – пояснює політолог.

У Франції та Німеччині очікуються вибори й наразі їхня риторика щодо Донбасу буде розмитою.

На його думку, ситуація досить патова, але головне питання в тому, чи будуть продовжуватися санкції навіть не стільки ЄС, скільки США.

«Саме американські санкції ширші, ніж європейські. Якщо США запрваджують санкції, то вони стосуються не лише тих компаній, проти яких спрямовані, а й осіб компаній третіх країн, які їх порушують. Фактично, якщо в Європі почнуться зрушення щодо санкцій, то очікувати напливу компаній, які кинуться до РФ, не можна, тому що вони також можуть потрапити під санкції США», – проаналізував Олександр Леонов.

Як відомо, минулого тижня в ході свого візиту в Україну глави МЗС Німеччини та Франції заявили, що після «режиму тиші» Україна має перейти до внесення змін до Конституції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: