На саміті ООН схвалили декларацію щодо біженців

Читать на русском
Декларація містить заходи щодо захисту осіб, які змушені рятуватися від воєн, насильства, наслідків стихійних лих, бідності й голоду.

Світові лідери та міністри закордонних справ 193 держав на саміті Організації Об'єднаних Націй, який відбувся вчора в Нью-Йорку, схвалили декларацію щодо мігрантів і біженців.

Про це повідомляє Центр новин ООН, передає «Слово і Діло».

Документ, що отримав назву Нью-Йоркської декларації, містить заходи щодо захисту осіб, які змушені рятуватися від воєн, насильства, наслідків стихійних лих, бідності й голоду. «Ми заявляємо про cвою глибоку солідарность із мільйонами людей у різних частинах світу, які з незалежних від них причин змушені разом із сім'ями залишати свої будинки, й висловлюємо їм свою підтримку», – йдеться в декларації.

Держави-члени Організації пообіцяли забезпечити захист прав усіх біженців і мігрантів незалежно від їх статусу. В першу чергу вони мають намір домагатися поліпшення умов у країнах походження біженців та мігрантів із тим, щоб людям не довелося залишати свої країни.

Відкриття Генасамблеї ООН: що Порошенко попросить у Обами? ЕкспертЕксперт проаналізував відкриття 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН і розповів, на що розраховувати Україні.

«Коли ми втілимо ухвалену сьогодні декларацію в реальність, більше дітей зможуть відвідувати школу, більше працездатних людей зможуть без побоювань займатися пошуком роботи за кордоном, не вдаючись до послуг контрабандистів», – заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Після прибуття до нової країни біженці та мігранти зможуть брати участь у програмах з інтеграції. Йдеться про вивчання мови та забезпечення доступу до освіти. Всі діти мають піти до школи в перші ж місяці після прибуття. В документі йдеться про гранти на навчання, про робочі місця.

У 2015 році число мігрантів перевищило 244 млн осіб. Приблизно 65 млн людей є вимушеними переселенцями: це понад 21 млн біженців, 3 млн осіб, що шукають притулку, та понад 40 млн внутрішньо переміщених осіб.

Президент України Петро Порошенко заявив, що російська збройна агресія змусила близько 1,8 мільйона українців шукати новий дім у межах країни.

Відзначимо, українська делегація вирушила до Сполучених Штатів Америки для участі в 71-ій Генеральній асамблеї ООН.

Як повідомлялося раніше, Єврокомісія знову обговорює питання про запровадження фінансових санкцій проти країн, які не хочуть приймати біженців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: