Продовження санкцій не змінить політику Кремля – ​​експерт

Читать на русском
Заборона на експорт нафти й газу до країн Європейського Союзу може вплинути на зміну агресивного курсу Кремля щодо сусідів.
Андреас Умланд

Регулярне продовження санкцій проти Росії й низки російських політиків не вплине на агресивний курс Кремля, але обмеження на торгівлю енергоносіями змусять його переглянути свої позиції.

Про це розповів німецький політолог і старший науковий співробітник київського Інституту євроатлантичного співробітництва Андреас Умланд в інтерв'ю виданню «Апостроф», відповідаючи на запитання про те, наскільки важливим є продовження персональних санкцій проти Росії, передає «Слово і Діло».

«Я б не став переоцінювати його значення. Звичайно, це радує, але, з іншого боку, це не змінює суті режиму санкції, який має бути більш жорстким і стосуватися торгівлі енергоносіями», – говорить він.

За його словами, це найкраща можливість Заходу та Європейського союзу вплинути на Росію.

Економісти підрахували збитки Росії від санкцій за три рокиЗагальні втрати російської Федерації від фінансових санкцій та падіння цін на нафту за період 2014-2017 років складуть близько $0,6 трлн або близько 8,4% ВВП країни.

«Йдеться, наприклад, про російський експорт нафти до ЄС. Поки не буде порушено це питання, не думаю, що продовження санкцій або нові персональні обмеження змінять курс Москви», – додав Умланд.

Нагадаємо, що вчора, 15 вересня, Рада ЄС затвердила узгоджені 7 вересня постпредами країн Євросоюзу пропозиції про продовження на 6 місяців (до 15 березня 2017 року) індивідуальних санкцій щодо російських та українських фізичних і юридичних осіб.

До цього списку входять люди та організації, яких в ЄС вважають відповідальними за порушення територіальної цілісності України й шкоди її суверенітету. Санкції полягають у заморожуванні банківських активів у країнах Євросоюзу й заборону на видачу віз для поїздок до держав ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: