Ситуація рухається в напрямку розриву дипвідносин з РФ – експерт

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Країни Заходу, скоріш за все, виступлять із заявами про російські вибори, вибори в Криму, які не сприйматимуться ними як законні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи ймовірність розриву дипломатичних відносин з РФ на тлі проведення російських виборів у Криму.

«Від невизнання виборів до Держдуму як таких Захід утримається», – зауважив Пашков.

Водночас, на його думку, ситуація рухається в напрямку розриву дипломатичних відносин України з Росією

«Дипломатичні відносини на сьогодні заморожені. Країни представлені тимчасовими повіреними у справах і з одного, і з іншого боку. Можно вважати, що в подальшому дипломатична політика йтиме цією ж лінією «заморожування». Інше питання в тому, наскільки далеко вона пройде», – міркує експерт.

Між війною і миром: думки експертів про можливий розрив дипвідносин Києва та МосквиПолітолог проаналізував інформацію про те, що РФ опрацьовує варіант розриву дипвідносин з Україною.

«Варіант припинення дипломатичних відносин виключати не можна», – підкреслив він.

В історії, як додав спеціаліст, були схожі прецеденти після російсько-грузинської війни.

Як правило, якщо дипвідносини в такій стадії й офіційно йдеться про їх припинення, то ці функції бере на себе країна-посередник.

«Але питання ще буде полягати в консульських відносинах, у захисті прав громадян України на території РФ і навпаки. Тут будуть труднощі. До того ж, паралельно може постати питання запровадження візового режиму. Тому найближчий час покаже, наскільки далеко зайде цей конфлікт», – проаналізував ситуацію Михайло Пашков.

Нагадаємо, 12 серпня в Кремлі повідомили, що Росія розглядає можливість розриву дипломатичних відносин з Україною.

Ще в березні у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови про припинення дипломатичних відносин з РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: