Експерт розповів, чому спецоперація МВС проти «бурштинової мафії» може виявитися марною

Читать на русском
Володимир Борейкоеколог

Надавати розголосу спецоперації проти «бурштинової мафії» – помилка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, аналізуючи спецоперацію МВС у боротьбі з «бурштиновою мафією».

«З боку МВС уже зроблена помилка. Якщо готується спецоперація, то ніхто не має заявляти про це голосно, інакше в ній немає сенсу. Другий аспект у тому, що якщо генпрокурор вважає, що «бурштинова мафія» непереможна, то краще відразу піти. «Бурштинову мафію» реально усунути, принаймні загнати їх у кут», – констатував Борейко.

За його словами, для цього необхідна політична воля, розуміння того, що «бурштинову мафію» «кришують» перш за все на рівні СБУ, та закон, який дозволить підприємцям видобувати бурштин, однак змусить їх проводити рекультивацію.

«У законі потрібно чітко вказати, де дозволено видобувати, а де – заборонено. В нас цього немає. Тому найлегше заявити, що мафію не подолати», – зазначив він.

Бурштинова лихоманка: скільки грошей втрачає Україна від нелегального видобутку?«Слово і Діло» вирішило показати, скільки коштів втрачає Україна з цієї галузі та іншу інформацію навколо бурштинової лихоманки.

При цьому, як підкреслив еколог, проблема видобутку бурштину – це не парафія МВС. Аваков має займатися забезпеченням правопорядку.

«Проблема дійсно є. Є попит. Бурштин – корисна копалина. Китай особливо зацікавлений, поляки займаються перепродажем, люди на цьому заробляють. Але все має бути в рамках закону. Мають сплачуватися податки, рекультивуватися угроблені місця, а частина надходжень має йти державі. Це величезні кошти, які реально можуть допомогти навіть переозброїти армію», – пояснив Володимир Борейко.

Нагадаємо, що під час обшуків у Рівненській області вилучена валюта, зброя та 1,5 тонни бурштину.

Як повідомляється, річний обіг так званої «бурштинової мафії» в Україні рівний потребам військового бюджету країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: