Рада підтримала закон, який розширює права ув'язнених

Читать на русском
Нардепи внесли зміни до законодавства про забезпечення виконання кримінальних покарань і реалізації прав засуджених, тим самим гуманізувавши систему правосуддя та виконання покарань в Україні й наблизивши її до європейських і міжнародних стандартів.

Сьогодні, 7 вересня, Верховна Рада внесла зміни до законодавства щодо забезпечення виконання кримінальних покарань і реалізації прав засуджених.

За відповідний законопроект №2490а на засіданні в середу проголосували 238 народних депутатів, повідомляє «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

Закон врегулює питання переведення засуджених для подальшого відбування покарання з одного виправного центру до іншого, які раніше на законодавчому рівні не були врегульовані.

Також закон врегулює питання умовно-дострокового звільнення засуджених та пом'якшення умов відбування покарання.

Згідно з документом, тепер доступ в Інтернет буде здійснюватися під наглядом адміністрації. Засудженим дозволяється створювати електронну пошту, але в адміністрації має бути доступ до неї.

Над чим цього тижня працюватиме Рада? Огляд найцікавіших законопроектівУ вівторок розпочалася п’ята сесія Верховної Ради України восьмого скликання. Експерти аналітичної групи Левіафан проаналізували законопроекти, що, найімовірніше, будуть розглядатися парламентом цього тижня.

Список сайтів, на які дозволено заходити засудженим, має бути складений центральним органом влади, який реалізує державну політику в сфері виконання кримінальних покарань. При цьому законодавчо заборонено заходити до соціальних мереж та на порносайти. Доступ до Інтернету дозволений лише у вільний від роботи час. Оплачувати доступ до мережі мають самі ув'язнені або інші особи шляхом внесення їх на електронний гаманець.

Також проектом закону знімаються обмеження на право засуджених витрачати гроші на купівлю продуктів харчування, одягу, взуття, білизни та предметів першої необхідності. Тепер можна використовувати як гроші, зароблені у виправній колонії, так і отримані за переведенням, пенсію та інший дохід.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в 2016 році буде проведена реформа мережі в'язниць з метою переходу до європейського типу закладів відбування покарань, і обіцяв провести повний аудит та оптимізацію установ виконання покарань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: